Zašto me oduševio Spacemaker?

by | sij 30, 2023

Ima dosta stvari koje su zanimljivekad pričamo o Spacemakeru i o kojima ću nekom drugom prilikom, ali evo ih nekoliko koje su najviše utjecale na moje oduševljenje.


Jednostavnost korištenja kompleksnih funkcija


Generativni dizajn u građevinskoj industriji već je dugo top tema no malo je primjera praktična primjene za prosječnog korisnika. Dok se još uvijek za korist od generativnog dizajna moramo služiti i nekim vidom programiranja ovdje je to sasvim jednostavno i praktično. Inputi su predefinirani i dobro osmišljeni tako da ih je jednostavno zadavati a razultati su jasno prezentirani i odmah dalje iskoristivi. Konačno jedan AI alat u našoj struci za koji možemo reći da je ujedno jednostavan za korištenje i donosi nam odmah vidljivu korist.


Brzo do rezultata


Kada počnemo koristiti neki BIM alat nekako je dug put od početka projekta do nekih prvih konkretnih rezultata. Ima dosta toga za modelirati i informacija za unijeti da bi dobili neke korisne prikaze ili informacije. Ovdje se do korisnih informacija dolazi praktički odmah. Kako krenemo sa projektnim rješenjem tako paralelno dobivamo i sve informacije koje su nam potrebne. Rezultat je vidljiv i iskoristiv odmah!


Konačno i optimizacija


Bit BIM-a je optimizacija. Bilo da je to optimizacija vremena, troškova, truda ili kvalitete. No često niti ne dođemo do tog dijela procesa jer je za to, i uz BIM, potrebno mnogo truda pa i znanja. Tako da se još uvijek većinom zadovoljimo kvalitetnom dokumentacijom a optimizacija, osim možda 3D koordinacije padne u drugi plan. U Slučaju Spacemakera optimizacija je to što je u prvom planu od početka. Kako postići što optimalnije rješenje osnovna je ideja ovog alata.


Već nakon par sati igranja Spacemakerom vjerujem da će mnogi biti isto tako oduševljeni njegovim mogućnostima. No prvi projekt mislim da će donijeti ono pravo zadovoljstvo. Kada shvatite sa koliko malo napora se dobije rezultat u koji smo sigurni da je zadovoljio sve one funkcije koje su nam dao sada bile važne, a vjerujem i mnoge druge.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.