Loše, dobro, bolje

by | ožu 8, 2021

Ne želim “politiku u svoju butigu” ali povući koju paralelu da bude slikovitije volim iskoristiti.
Nedavno smo imali prilike procjenjivati koja je šteta ili korist nakon “nečijeg” mandata. Čini mi se da se tu nije sagledavala cijela slika nego nekako parcijalno. Neki koji su nekim čudom uspjeli izostaviti sve loše čak zagovaraju da je napravljeno puno. Pa ako uspoređujemo s time da se u 20 godina moglo napraviti i ništa onda se stvarno može činiti da je puno napravljeno. Ali ako razmislimo što se sve moglo napraviti za 20 godina i sa 200 milijardi kuna onda vidimo da se moglo napraviti puno više.

Gdje smo tu mi

Ako povučemo paralelu sa implementacijom novih tehnologija u našoj industriji. Ima onih koji gledaju samo loše strane i sve svedu na to kako je to skupo. I ako gledamo BIM samo kao trošak koji nam ne donosi nikakav napredak stvarno možda i jest skupo. Neki drugi su iskoristili BIM kako način da naprave mali korak naprijed – uglavnom u izradi dokumentacije. I to jest velik napredak ako ga usporedimo s onim kako smo prije radili.

Potencijal digitalne transformacije

Međutim ako usporedimo to s onim što nam sve BIM i novi način rada može donijeti to se čini zanemarivim. Mislim da je jedan od problema zašto idemo sporo prema novom načinu rada što se ne vidi šira slika. Što i oni koji krenu u to stanu čim postignu mali napredak i ne pitaju se što bi još moglo biti bolje. Trebamo shvatiti da digitalna transformacija nije nešto konačno nego samo način da budemo sve učinkovitiji u svom poslu, i da je to proces koji je tek počeo kada usvojimo nove alate a ne da je time i završio. Postignuća mislim da trebamo procjenjivati i prema onom što sve bi nam BIM mogao donijeti a ne samo prema onome koliko smo se odmakli od starog, neefikasnog načina rada. A i taj optimum što nam BIM može donijeti mijenja se kako vrijeme prolazi, tako da i tu procjenu moramo povremeno obnoviti a ne se uljuljuškati.

I tek tada kada se potrudimo da postignemo više od minimuma možemo sagledati cijelu sliku – sve te negativne i pozitivne stvari i ocijeniti što nam je to donijelo. I što možemo napraviti još bolje da na idućim izborima opet izglasamo BIM.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.