Izgovori za izbjegavanje BIM-a 🙂

by | lis 12, 2020

Kako nastavak na prošli blog: “BIM oćemo il nećemo?” nudim nekoliko odgovora u slučaju da nekome od kolega nedostaje odgovor za varijantu “nećemo”. Ja poštujem i tu odluku. Ja tu nemam dilema ali niti želja da nekoga nagovaram na BIM. Danas svatko stvarno može sam doći do dovoljno informacija da odluči hoće li ili neće. Ako hoće bit će mi zadovoljstvo ako mogu pomoći da na neki način da to bude što lakše a ako neće… isto ok. Jer to možda i nije za svakoga i svaku priliku najbolji odabir.
Nastavak zato nemojte shvatiti previše ozbiljno 🙂

Nećemo u BIM

Ovo je super odgovor za svakoga onoga tko još nije iz bilo kojeg razloga spreman. Zahtijeva najmanje truda. Ponekada opravdan ponekada ne ali u svakom slučaju troši najmanje resursa i energije. Ne trošimo niti svoje niti tuđe vrijeme na dileme ni uvjeravanja. Možda smo i svjesni prednosti ali smo odlučili da te prednosti nisu za nas.

Nije to za nas

Vještina rada u tradicionalnim alatima je tolika da može zamijeniti sav napredak tehnologije u zadnjih 20-tak godina. Gušt manualnog prepisivanja informacija i objašnjavanja što smo u stvari mislili na osnovu 2D dokumentacije ne može zamijeniti nekakav novi softver koji nam i tako oduzima slobodu pri projektiranju.

Hoćemo ali…

Ovo je super odgovor ukoliko želite svaliti odgovornost na nekoga drugoga. Jedan je od najčešćih i u nastavku ide zaključak da baš sada nije pravi čas za to. Ako želite pobliže reći zašto predlažem nekoliko najuobičajenijih: sada baš nemamo vremena, biti ćemo usamljeni u tome jer nitko od suradnika ne radi u BIM-u ili može i onaj da je to jako skupo.

Budemo

Ovaj odgovor već budi nadu. Odaje da ste svjesni da je to nešto što je u trendu i da vi to podržavate. Samo se nije pojavila prava prilika… još. Ali čim dođe vi ste spremni uletiti u to. Ideje za prilike su: pravi projekt da se to implementira, pojeftinjenje softvera, ili posao koji će te izgubit ako niste u BIM-u,…

Trebali bi

Ovaj odgovor je škakljiv pa ga ne bih preporučio. Otkriva slabost ili strah. Pretpostavlja da znate da je to dobro za vas ali iz nekog razloga se niste još u to upustili i da vas i same to muči. Možda jedino ako smislite neki dobar razlog zašto još niste onda može proći. Predlažem ipak da koristite onaj “budemo”.

Mi jesmo u BIM-u već godinama

Ovaj mi je jedan od najdražih. Ovo je za one koji su kupili softver prije nekog vremena i po mogućnosti ga instalirali. Nije nužno da ga znate koristiti. Predlažem da u vokabular uključite i još nekoliko BIM pojmova kako bi to izgledalo još uvjerljivije. Tu ste samo na kliskom terenu ako naletite na nekoga tko je koju godinu prije od vas instalirao BIM alate. Jer on je onda u BIM-u radio dok još BIM-a kao takvog tu nije ni bilo pa ste već zakasnili.

Idemo u BIM

Ovo je za one koji su već uložili puno resursa da budu u BIM-u. Obično već i postoje alati koji se i donekle koriste. No ne postoji jasna odluka da je to način rada, ne postoji cilj niti plan. Nešto se i producira u BIM alatu ali se ne vide nikakvi benefiti. Na svakom koraku se propituje da li je to bolje od tradicionalnog načina rada ili ne? Ukratko ideja je tu ali svi postupci se protive njenom provođenju.

Probali smo ali…

Ovo je za one koji su čvrsto odlučili da je to pravi odabir i pravo vrijeme. Ali se čvrsto drže uhodanih procesa i ne mogu nikako prihvatiti promjenu. Tipičan izgovor je tu da su oni potpuno za promjenu ali ako će sve ostati kako je bilo i do sada. Jer “tako se to radi već desecima godina” ili još meni draži: “Kako će to koristiti ona gospođa na općini ili onaj radnik na gradilištu?”

BIM uredi

Ako je ovo vaš slučaj onda nažalost nećete uspjeti nikoga uvjeriti da nećete pa bolje da prešutite odgovor.
Alat je tu i koristi se na pravi način. Procesi su posloženi. Nije upitno kako i zašto radimo u BIM-u jer smo svjesni koliko smo efikasniji radeći na ovaj način. Nitko nas ne tjera na to već to radimo za svoje dobro. I ne pomišljamo na povratak na staro. Ulaganja u alate i edukaciju su se vratila kroz efikasnost i dobivene nove poslove. BIM ne gledamo kao trošak nego kao neizostavan dio procesa. I svaki novi projekt je prilika da unaprijedimo još nešto.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.