Gejmifikacija BIM-a

by | ožu 30, 2020

Ovo je tema koja je već dugo na stolu. No u zadnje vrijeme su se uz neke manje uključili i veliki igrači na ovom području. Uz Enscape i Lumion koji su već neko vrijeme nudili alate za realtime rendering sada su tu i i Unreal i Unity. Unreal je kupio Twinmotion a Unity je sklopio partnerstvo s Autodeskom i razvijaju novi alat pod nazivom Unity Reflect. Za sada je Unreal u prednosti jer Twinmotion brzo grabi naprijed i ima i mogućnost rada sa Revit modelima dok je Refect još u razvoju.

Prednosti za suradnju

Svako od ovih riješena donosi neke svoje posebitosti, ali sva rješenja donose neke prednosti kada se koriste na projektu. Brza povratna informacija je možda najveća prednost. Sagledavanje projekta na ovaj način još više  ruši one barijere koje smo imali kada su oni koji donose odluke trebali iz 2D nacrta “protumačiti” kako će budući projekt izgledati. Dok su tada iznenađenja nakon realizacije bila česta danas je stvarno šteta da se takva iznenađenja dešavaju. Uz ove alate u svakom trenu možemo vrlo zorno predstaviti kako izgleda rješenje u tom trenutku i neka povratna informacija od klijenta može nam doći puno brže nego na klasične načine. Tako da osim spomenutog wow efekta možemo imati i znatno ubrzanje procesa odlučivanja. Opasnost je jedino da nas “zaslijepi” takva prezentacija i da na račun efekta prođe i neko manje dobro rješenje, ali izgubiti će se to kada ovakav način prezentacije postane svakodnevica, nadam se.

Prednosti u projektiranju

Moram priznati da ne samo da je korisno kod prezentiranja rješenja suradnicima i investitoru nego je jako korisno i u samom procesu projektiranja. Iako arhitekti imaju dobar prostorni zor i dosta jasno vide u glavi ono što su isprojektirali ipak je ovakvo sagledavanje projekta jako korisno za dobivanje još preciznije slike i potvrđivanje ideje. Iako sam VR isprobao više puta u nekim demo okruženjima, prošetati se prvi puta objektom koji smo samo isprojektirali bilo je sasvim ovo iskustvo.

Stvaranje u VR-u

Ali imamo još prednosti koja donose ovakva rješenje. Platforme koje nam omogućavaju da arhitekturu stvaramo u VR okruženju su se također pojavile, To su još početci ali već sada je to zanimljivo za vidjeti kako to funkcionira. Još kada se tome doda mogućnost suradnje udaljenih timova u nekom takvom okruženju pa nam se čini da smo, iako smo kilometrima ili stotinama kilometara udaljeni, radimo rame do rame na istom modelu… otvara nam to mnoštvo novih mogućnosti…

Vizualizacija 1 na 1

Od gore navedenih alata istaknuo bih Enscape. On je možda i prvi koji je ponudio ovakve mogućnosti. Iako je Twinmotion noviji i razvijen na moćnijem engineu Enscape i dalje ima neke svoje prednosti. Na primjer doslovno jednim gumbom možemo Revit ali i Sketchup, Rhino i Archicad model sagledati iz sasvim nove perspektive. Još jedna odlika je to što on realno pokazuje točno ono što je u modelu i dokumentaciji dok su drugi navedeni alati koji su sada dostupni više orijentirani na dodavanje dodatnih elemenata radi vizualizacije ali ti se elementi onda ne pojavljuju u originalnom modelu pa se malo gubi ideja sinkroniziranih BIM modela. Još jedna dugo očekivana mogućnost u Enscepu 2.7 je da dok se šećemo kroz model možemo vidjeti sve informacije o objektima u modelu tako da sada stvarno možemo govoriti o BIM realtime renderu.

Primjer korištenja Enscape-a možete pogledati ovdje.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.