BIM projekt kroz pouku EU fondova

by | lis 21, 2019

Nedavno sam, igrom slučaja, imao priliku prisustvovati radionici za subjekte kojima su odobrena sredstva iz europskog fonda. Tri sata uputa što sve i  kako treba raditi kako bi se ta sredstva dobila. Koje kontrole treba proći što se događa ako se ne ispune uvjeti. Moram priznati da je bilo par korisnih informacija ali većinom mi je bilo dosta strano. A činilo mi sa da i ostalim sudionicima nije bilo ništa puno zanimljivije. Rokovi, plan, ZNS, prihvatljivi troškovi, neprihvatljivi troškovi i još nekoliko nerazumljivih termina… Ali ono što je zanimljivo jest da ako se ispune procedure i uloži se nešto s naše strane na kraju se dobije poveća suma novca.

Kako to ide?

Propiše se za što se novci daju – raspis natječaja. Onda zainteresirani subjekti napišu kako se njihova ideja uklapa u taj raspis – projekt. I onda kada se prihvati projekt, razjasne se uvjeti pod kojima se ti novci dobivaju i –  potpisuje se ugovor. Dalje se prate koraci koji su određeni ugovorom i na kraju se evaluira rezultat. i Ako je sve ok onda jedna strana sa zadovoljstvom daje sredstva a druga koristi ta sredstva da ispuni svoje dužnosti i kvalitetno dovrši projekt. I svi sretni. ono što mi se sviđa u svemu tome što postoje jasna pravila i procedure kako doći do svima zadovoljavajućeg rezultata. Točno se zna tko što i kada treba napraviti i u kojoj to formi treba biti da bi se dobio odgovarajući rezultat.

Svaka sličnost je slučajna?

Zašto ja o ovom pišem i koje to ima veze sa našom temom. Zato što je ovo jako slično jednom drugom procesu koji ćemo trebati usvojiti. I zato što vidim da kada postoji dobar motiv i jasna pravila igre da je lakše doći do kvalitetnog zajedničkog cilja. Liči mi to na kako bi to trebalo izgledati i na BIM projektu.

Organizacija BIM projekta

Raspis natječaja mi liči na EIR. Dokument kojim naručitelj daje svoje potrebe i ciljeve za koje bi financirao. Projekt kojim pokazujemo kako bi se mi uklopili u te ciljeve je pandan Pre Contract BEP-u. Jednom kada smo odabrani da te novce i uložimo u projekt koji radimo onda dobivamo točne upute – Post Contract BEP, organizira se radionica (na kakvoj sam danas bio) – BIM kickoff i kada sve lijepo razjasnimo potpisujemo ugovor u kojem je i taj BEP sadržan. Izvješća koje podnosimo kako bi povukli novce iz fonda pandan su našim projektima koje predajemo.

 Znači može se

Eto postoji proces koji je jako sličan onome što trebamo napraviti kako bi u BIM projektima došli svi zajedno do kvalitetnog i očekivanog rezultata. Na žalost nije to neka improvizacija koja je tu samo da ispuni formu nego da bi to stvarno ispunilo svoju zadaću je to niz pravila i procedura koje treba zadovoljiti. Prvenstveno naručitelj treba znati precizno što on želi financirati i to jasno opisati. A onda treba dogovoriti procedure kako ćemo zajedno do toga doći. Na primjeru fondova možemo vidjeti da to i kod nas nije nemoguće, samo da se treba i oko toga malo potruditi. 

Pouke radionice

Ono što je meni ova radionica pokazala je da se i u BIM projekt kako i u ovakav projekt za povlačenje sredstava može uči spremnije ako se na tome malo više poradi. Ne trebamo uzeti zdravo za gotovo da svi znaju što je BIM a pogotovo što je BIM na konkretnom projektu. Nego treba posjesti sve sudionike i lijepo točku po točku pojasniti što se od njih očekuje. Kako da to najlakše ostvare i kako da pokažu da su to ostvarili. No i to nije sve. Kontrola ostvarenog je isto tako važna. Ali ne zato da bi se igrali BIM policajaca nego da svi zajedno dođemo do boljih rješenja na svekoliku dobrobit.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.