BIM u doba korone

by | ožu 20, 2020

BIM nije samo modeliranje modela nego i razmjena informacija na projektu. U vrijeme kada se većina zbog koronavirusa povukla u svoje domove ta razmjena može biti otežana. Isto kao i rad na zajedničkom modelu. Onima koji su svoje projekte “digli” u cloud prije ove situacije ne mijenja se skoro ništa i mogu normalno nastaviti raditi. Ali većini će ovakav način rada biti izazov. U nastavku nekoliko ideja koje bi vam mogle pomoći da taj izazov efikasno prebrodite.


Rad za zajedničkom modelu


Za manje projekte na kojima nije sudjelovalo više projektanata ništa se ne mijenja. Svatko može i dalje raditi na svom modelu. Za projekte na kojima je radilo više projektanata na istom modelu u Revitu za nastavak rada ćemo se morati ipak malo prilagoditi. Prvo rješenje bilo bi dijeljenje modela na dijelove tako da svako projektant može modelirati dio modela. Linkanje modela je lokalno, a za razmjenu modela može se koristiti neki od cloud servisa kao što su Autodesk Drive. Dropbox, Box,…
Ukoliko imate mogućnosti možete problem riješiti korištenjem VPN-a za pristup zajedničkom serveru. Kako takvo spajanje glumi da ste na zajedničkoj mreži sve bi trebalo nastaviti raditi kako i prije, možda malo sporije. Najefikasniji način je korištenje cloud servisa BIM 360 Design koji nam omogućava da radimo na istom modelu kao i da smo na zajedničkoj lokalnoj mreži, uz još neke dodatne pogodnosti.


Razmjena i kolaboracija – pregledavanje modela i korekcije


Papirnata dokumentacija nije opcija pa moramo pronaći alternativne načina i za ovaj zadatak. BIM 360 Docs je pravi alat za ovo. Razmjena modela, pregledavanje modela i upravljanje promjenama je ono što ovaj servis radi izvrsno. No ima i drugih, besplatnih rješenja. Autodesk Drive je servis za pohranu i razmjenu dokumenata i modela. Osim toga sadrži i preglednik koji može prikazati više od 50 raznih formata. Na Autodesk Drive možemo postaviti bilo koju datoteku, Revit datoteku na primjer, i poslati link bilo kome da ju može pogledati bilo 2D ili 3D, a osim grafike vidjeti i sve informacije vezane uz model bez da posjeduje Revit. Isto tako može preuzeti model/dokument i nastaviti na njemu raditi lokalno.
Ukoliko želimo korigirati rješenje tada je moj prijedlog da koristite dwf/dwfx format. Lagano ga možemo izvesti iz Revita ali i drugih alata a onda postaviti na Autodesk Drive i podijeliti da svi mogu pregledavati. Ukoliko želimo raditi korekcije možemo ga preuzeti i u Autodesk Design Review-u dalje nastaviti s radom.


Prezentacija


I prezentirati svoje rješenja biti će malo teže ako se ne vidimo uživo. Alat koji bi nam tu mogao pomozi je Enscape. Alat je to s kojim možete napraviti live render i u obliku .exe datoteke ili preko linka na webu poslati ga drugoj strani da ga pogleda. Povoljnija varijanta koju mogu koristiti svi, i korisnici Revit LT-a je Autodesk Rendering. Pomoću njega možemo napraviti foto-realistične vizualizacije koje možemo tada u obliku slika možemo predstaviti drugoj strani. Manju rezoluciju ali dovoljnu za prezentiranje ideje možete napraviti i besplatno. Ukoliko možete uložiti koji dolar (kredit) možete napraviti i panoramu 360 i preko linka je poslati da je druga strana pogleda bilo na kompjuteru, tabletu, mobitelu ili sa cardboard VR naočalama.

Ovdje sam samo iznio ideje, ukoliko nekome treba više informacija ili pomoć da prebrodi ovu situaciju rado ću pomoći. Uz sve loše vezano za ovu situaciju, prilika je ovo da usvojimo i neke nove procese pa da iz ovoga izađemo jači – efikasniji u našem daljnjem radu.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.