BIM – Manje je više

by | stu 6, 2018

BIM je i kod nas postao sve učestalija tema i puno novih sudionika vidim i na našim prostorima, što me veseli. I kao na svakom početku puno je stvari koje nisu posložene kako treba da bi se krenulo u BIM projekte na prvi način. No po meni je bolje da krenemo te da se učimo po putu nego da čekamo da bude sve posloženo jer… hoće li to ikada biti?

The BIM

Svi slušamo priče o tome što nam sve BIM pruža. I onda mislimo da kada konačno u to krenemo moramo sve  iskoristiti već na prvom projektu. BIM nam može pružiti puno toga ali ne nužno na prvim projektima. Oni služe da se prilagodimo, uigramo, riješimo najveće nedostatke u tradicionalnom načinu rada, osvijestimo nove načine suradnje, prilagodimo se na nove tehnologije. To što smo negdje pročitali što je to Level 2 BIM, koje sve analize možemo napraviti i tko zna što još ne znači da to moramo odmah implementirati.
Primjere koje gledamo obično su projekti koji nisu prvi projekti onih koji ih prezentiraju nego je to dostignuće do kojeg se došlo nakon više godina i više projekata. Čak o oni svjetski primjeri koje viđamo imaju još uvijek neriješenih situacija, a da ne kažem da se u većini projekta BIM još koristi samo za uži broj ciljeva.

Manje ali kvalitetno

Ne zagovaram da i dalje koristimo BIM alate samo da bi dobili kvalitetnu dokumentaciju, baš naprotiv… Ali zagovaram da na prvim projektima smanjimo apetite što se tiče opsega toga što nam novi procesi pružaju ali isto tako da to što odaberemo da ćemo na projektu odraditi – odradimo kako treba. Već na idućem projektu biti će prilika da dodamo još nešto čime možemo unaprijediti naš proces.

HR BIM

Gledam to i kroz perspektivu nekog budućeg HR BIM-a. Nečega što bi si mi mogli zadati kao obavezu u budućnosti za određeni tip objekata. Tu također trebamo biti oprezni i postaviti letvicu realno. Ne prenisko da ništa ne postignemo ali isto tako ne previsoko da bude nerealno da se nešto od toga i ostvari. Barem za početak. A s vremenom naravno i ovu letvicu treba podizati.
Ovo gore navedeno odnosi se naravno na javne objekte. Privatni investitori su i tako druga priča i oni ne čekaju direktive da krenu u smjeru efikasnosti. Baš kroz nekoliko takvih projekata u zadnje vrijeme osvjedočio sam se koliko je važno usmjeriti BIM projekt na to da nam unaprijedi neke od procesa, a ne prepustiti mu da nam zbog prevelikog apetita zakomplicira stvari.

Manje je više

Ne smijemo biti neoprezni i ignorirati da je BIM nešto što nam neminovno slijedi, trebamo biti hrabri i krenuti iako znamo da nije lako, ali isto tako nebi trebali biti “blesavi” i zadati si preteške ciljeve na početku. BIM put nije kratak i po meni je pametnije ići nešto sporije, ali dobro utabati put nego zaletiti se pa izgubiti tlo pod nogama.

Manje – kvalitetno odrađenih stvari – je više – nego mnogo stvari koje krenu po krivu i na kraju budu improvizacija ili još gore problem.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.