BIM – kraj ili početak?

by | sij 10, 2020

Često čujemo izjavu da netko želi da projekt bude u BIM-u. Lijepo je to za čuti nakon mnogo godina u kojima to nije nitko spominjao. Ali to je otprilike isto kao da nam netko naruči zgradu. Iz toga znamo da nije kuća i da nije npr. bolnica ali ništa puno više. Želja za projektom u BIM-u nije kraj nego tek početak, prvi korak, hvale vrijedan ali sam po sebi nedovoljan. Pravo pitanje je što mi želimo postići korištenjem BIM-a na projektu? 

Mada to ponekada tako izgleda BIM nije cilj kojem težimo, to je samo sredstvo za postizanje cilja. BIM model, BIM proces, BIM… samo su načini da što efikasnije dođemo do cilja koji si postavimo. U većini slučajeva biti će to kvalitetniji, jeftiniji, funkcionalniji, energetski učinkovitiji… objekt. Na nama je da se odlučimo za jedan ili možda više kompatibilnih ciljeva i iskoristimo mogućnosti koje nam BIM pruža da ih postignemo. 

BIM nije svemoguć ali uz pomoć BIM alata i BIM modela puno lakše, brže, točnije možemo riješiti neke zadatke koje smo i do sada rješavali klasičnim putem. A možemo to iskoristiti i za “izvlačenje” nekih novih informacija do kojih do sada nismo mogli doći.

Između ovog što zamislimo i ostvarenja toga postoji cijeli jedan proces. Jednom kada se taj proces počne ostvarivati i krenu prvi rezultati možemo reći da imamo BIM. 

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.