2021. u BIM-u

by | sij 4, 2021

Na podizanju svijesti oko važnosti BIM-a radimo već jedno desetljeće rekao bih. I mislim da se puno toga postiglo. Ali isto tako mislim da je još veći posao pred nama. Za početak nadam se još kojoj dilemi osim one koji BIM alat odabrati. Uz to to što moramo još veći dio uvjeriti da krene u tom smjeru moje mišljenje je i da moramo, za one koji ga misle koristiti,  malo preciznije definirati kako bi taj BIM trebao izgledati na našim prostorima. 

Podizanje svijesti o BIM-u

Što se tiče podizanja svijesti o BIM-u u neku ruku radimo to dovoljno dobro. Mislim da je većina upoznata sa mogućnostima BIM alata. No isto tako mislim da se trebamo malo okrenuti  prema boljem shvaćanju BIM-a kao procesa rada. Nekako se podrazumijeva da je dovoljno početi koristiti BIM alate kako bi bili u BIM-u. No kao što sam već puno puta pisao to i nije baš tako. BIM je puno više od korištenja BIM alata. Što tu ima više i što možemo kada jednom imamo kvalitetan BIM model to su teme kojima bi se mogli malo više pozabaviti. Pa da se konačno pomaknemo od izrade dokumentacije kao osnovne funkcije BIM modela i da počnemo pričati o tome što sve možemo s informacijama kada su vjerodostojne i adekvatno strukturirane. Jer BIM po meni počinje tek onda kada BIM model počnemo koristiti na pametan način. 

BIM potencijal

Ono što bi moglo pomoći u tome je da da sagledamo koji je pravi potencijal BIM-a i što od toga bi mogli iskoristiti i na našim prostorima.  Kada gledamo razvoj BIM-a u razvijenim sredinama – BIM alati o kojima mi razmišljamo već duže vrijeme nisu tema o kojoj se puno priča jer se računa da se koriste pod normalno. I sam BIM je u naprednim sredinama evoluirao u neke nove vidove naprednih načina rada u našoj industriji. Ovo je malo dvosjekli mač jer vidjeti kuda je to sve otišlo i što trebamo doseći moglo bi neke i zastrašiti ali s druge strane važno je da vidimo koje nam se sve mogućnosti pružaju.

Širenje baze interesenata

Veliki izazov je da svi ovi razgovori o BIM-u zainteresiraju veći broj kolega i ostalih sudionika u građevinskim projektima. Jer mislim da se čak dovoljno priča o ovim stvarima ali da je publika premala da di se došlo do nekih malo većih promjena. Ima sada već ljudi koji o ovoj temi znaju dovoljno da bi mogli naprijed ali ima ih još puno više koji su nedovoljno zainteresirani da se taj napredak stvarno i ostvari. Uz sve što nam se dešavalo nije niti čudo da je jedna ovakva tema ostala malo po strani ali nadam se da će se stvari popraviti i da ćemo se moći okrenuti i nekim unapređenjima a ne samo saniranju šteta. 

Standardizacija

Ima i onih koji su se okušali u BIM-u. Mislim da su svi ti uvidjeli da je ovo tema bez koje je teško ići naprijed. Od grafičkih standarda, preko standarda za upravljanje informacijama do načina kako ćemo surađivati – sve to je potrebno definirati ukoliko mislimo zajedno raditi na BIM projektima. Ono što se do sada napravilo je da pojedini uredi ili projekti imaju osmišljene nekakve standarde. I to funkcionira unutar tih ureda ili projekata. Ali za neku konkretniju suradnju na BIM projektima potrebno je da osmislimo neka, barem minimalna, pravila kojih ćemo se svi pridržavati kako bi se međusobno razumjeli i ne bi svatko pojedinačno gubio vrijeme da to otkrije. Unutar HKA nastavljamo s tom inicijativom i nadam se da će biti dovoljno kapaciteta da se tu nešto pomakne ali i volje drugih institucija da nešto napravimo zajedno. Jer jedino tako će to imati stvarno smisla. Nažalost situacija je da nemamo niti osnovne standarde pa tu trebamo krenuti od početka ali opet što prije krenemo to bolje.

Pouke korone

Ovo “korona” vrijeme nam je pokazalo da se stvari mogu odvijati i drugačije. Iako vjerojatno nije bilo lako, bili smo primorani modificirati način rada kako bi opstali u ovoj novoj situaciji. Mislim da je ova situacija samo ubrzala neke procese koji su se trebali kad-tada dogoditi. Rad na daljinu na projektima, suradnja udaljenih timova, optimizacija održavanje sastanaka, korištenje novih alata i servisa,… samo su neke od stvari koje smo vidjeli da su moguće. Meni se čini da se dosta toga pokazalo praktično i nadam se da da nećemo sve to zaboraviti i vratiti se do nedavno uhodanim načinima rada. Mislim da je naš zadatak iskoristiti to što smo dobili priliku da uvedemo nove procese i ne vratiti se na staro nego iskoristiti to za zalet da malo ubrzamo ovakvomput ka efikasnijem načinu rada. 

BIM projekti

Nadam se i još pokojem BIM projektu na kojem bi mogli dobiti još iskustva, napraviti neke nove greške i naučiti na njima  i koji bi mogao poslužiti kao primjer ostalima koje su to prednosti koje leže u ovakvom način rada.

Prvi koraci

Za one koji su tek na početku i maju želju iskoristiti 2021. da zakorače u BIM želim im puno sreće. I da ne bude kao sa većinom drugih novogodišnjih odluka, kao npr. željom da skinemo koji kilogram viška. I ako tako pristupimo to se rijetko ostvari . Ali ako odlučimo da ćemo npr. prestati jesti sve što sadrži gluten i šećer, preskočiti jedan obrok i vježbati 5x tjedno po sat vremena – uspjeh je gotovo zagarantiran. Isto tako željeti raditi u i BIM-u ili donijeti odluku da ćemo nakon što instaliramo Revit deinstalirati Autocad, svu dokumentaciju producirati iz modela i korekcije raditi isključivo digitalno – puno smo bliže uspjehu. Ne kažem da plan treba biti ovoliko drastičan  ali da trebamo imati jasnu odluku poduprijetu konkretnim planom – to kažem. Jer bez toga će vam stvarno trebati puno sreće. 

Cijela 2021. je pred nama i nadam se da ćemo na kraju moći zaključiti da smo bar malo bliže nečemu što bi se moglo nazvati BIM-om u Hrvatskoj. Pa sretna nam 🙂

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.