Zašto je nama BIM teže iskoristiti?

by | lis 21, 2019

U razvijenim društvima uvijek se razmišlja o tome kako nešto napraviti što efikasnije. Konkurencija je velika, margine na projektima sve su manje, pa se tako svako unapređenje dobrodošlo. Davno su se tako “posložile”  stvari kako bi se to ostvarilo. Što eksterno – zakoni i pravilnici, standardi, klasifikacija građevinskih elemenata, norme, preporučene cijene radova, modeli ugovaranja…što interno – kvalitetna organizacija posla, zabilježena dobra praksa, ulaganje u razvoj,…

Kako je tržište sve zahtjevnije po pitanju financiranja a sve zasičenije po po pitanju onoga što se nudi, traže se i nova rješenja kako biti što efikasniji ili istaknuti se pred konkurencijom. Tehnologija se razvija, sve brže i brže i  nudi nam neke nove mogućnosti koje bi nam u tome mogle pomoći.

Koja je tu uloga BIM-a?

Kada neku situaciju koja je dobro posložena želite unaprijediti trebati dodati neke nove mogućnosti kako bi to ostvarili. BIM se pojavio kako bi te već donekle efikasne i uhodane procese još više unaprijedio i pomoću novih alata ih doveo na neku novu razinu. To je ono fino podešavanje koje je nadogradnja na već uglavnom posloženi sistem.

BIM bez sistema

Ali kada taj isti BIM pokušate uvesti u neko okruženje gdje nije sve drugo postavljeno kako treba teško će on tu procvasti. Ne možemo samo sa finim podešavanjem nadoknaditi sav onaj veliki posao koji bi tome trebao prethoditi. BIM pretpostavlja da imamo neke standarde, klasifikacije, upute i sl. Nepostojanje istih dovodi do toga da se svatko sam muči otkrivajući toplu vodu na svojim projektima i to često na svakom projektu ponovo. Veliki dio truda se, nažalost, tako troši na stvari koje bi se trebale samo “preuzeti”.

Ilustracije radi – ako želite kuću sa lijepim pogledom, možete doći na vrh brda, sagraditi kuću i imati taj prekrasan pogled. Ali ako tu istu kuću sagradite u podnožju – teško da ćemo postići takav pogled. Mi trebamo prvo izgraditi brdo da bi nam BIM imao potpunog smisla. Do tada i kuća u podnožju je bolja nego da se smrzavamo bez zaklona ali za dobar pogled ipak…

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.