Što nam donose nove generacije BIM alata – na primjeru Spacemakera

by | sij 30, 2023

Postoji nekoliko relativno novih tehnologija koje se već neko vrijeme provlače na razne načine u našoj industriji ali još nisu bile integrirane u proces dovoljno jednostavno da bi ih adekvatno iskoristili. No sa dolaskom nove generacije softverskih alata i to se mijenja. U proizvodnoj industriji već duže vrijeme spoj tih tehnologija možemo vidjeti u alatu Fusion 360 a u našoj industriji to je prvi uveo Spacemaker.


Jednostavno do informacija


Obično kada krećemo sa novim projektom nađemo se pred praznim „papirom“. Prvi zadatak nam je prikupiti informacije i crteže postojećeg stanja i to unijeti u alat kojim ćemo nastaviti raditi. Pribavljanje i unošenje tih informacija može biti dugotrajno i zahtjevno i na to nam može otići dragocjeno vrijeme.
Puno je ljepše je krenuti tako da nam je postojeće stanje na raspolaganju čim krenemo u projekt. Odabirom lokacije našeg projekta Spacemaker nam otvara georeferencirani 3D model sa svim dostupnim informacijama kao što su npr. parcele, 3D teren, klimatski uvjeti i objekti. Na nama je da eventualno malo doradimo model postojećeg stanja i krenemo sa modeliranjem našeg rješenja.
No to je tek početak. Dok je unos podataka obično izazov pri modeliranju BIM modela, u ovom slučaju su nam skorio svi potrebni podaci na raspolaganju cijelim tijekom projektiranja. Naš unos svodi se na jednostavno parametarsko modeliranje, a sve ostalo alat povlači iz dostupnih baza podataka.


Integrirane moćne a trenutno dostupne analize


Projektna rješenja mogu biti više ili manje kvalitetna. Ako se to svede na neki subjektivni dojam onda je teško reći koje je rješenje najbolje. Ukoliko uzmemo i neke kvantitativne pokazatelje onda je već lakše donijeti odluku. Više je uglavnom bolje. Ali nekada je kvaliteta bolja od kvantitete. Samo je to često teško egzaktno provjeriti pa se zna i zapostaviti.
Analize, pogotovo vanjskih utjecaja, dugotrajne su i dosta kompleksne pa se često preskaču i rezultati se pretpostavljaju. Pravo stanje stvari vidi se tek nakon realizacije.
Spacemaker ovu situaciju mijenja drastično. On nam nudi pregršt vrlo korisnih analiza koje mogu napraviti veliku razliku u kvaliteti našeg rješenja. Njihovim korištenjem možemo biti sigurni da ćemo osigurati dovoljno osunčanja i osvjetljenja svim jedinicama, zaštititi se od pretjerane buke, pravilno se postaviti prema utjecaju vjetra i osigurati kvalitetne vizure maksimalnom broju stanova i još mnogo toga.


Snaga rada u oblacima – na dlanu


Računala u oblacima već su neko vrijeme tu sa nama. Uglavnom smo ih koristili za pohranjivanje podataka i neke specifične zadaće kao npr. renderiranje. Dok su se za neke druge zadaće kao npr. razne analize i dalje koristila stolna računala ili kompleksni softverski alati.
Spacemaker ne samo da izvršava proračune u oblacima nego se cijeli „vrti“ u oblacima. Tako da ga ne moramo instalirati na računalo nego mu možemo putem Internet preglednika pristupiti od bilo kuda. Dovoljno je samo prijaviti na web stranicu i svi vaši projekti su vam na dohvat ruke.
A kada se na pravi način spoje analize koje nam mogu pomoći da unaprijedimo projekt i snaga cloud servera rezultat je impresivan. Takoreći trenutno, a za pojedine analize i u stvarnom vremenu, možemo sagledati sve reperkusije raznih faktora koji utječu na naš projekt i tako odmah dok generiramo projektno rješenje donositi prave odluke.


Generativni dizajn nikad jednostavnije


Generativni dizajn u našoj industriji danas je vruća tema. Puno se o njoj priča ali bez neke jasne primjene osim ukoliko niste vični nekoj vrsti programiranja. Spacemaker nam donosi generativni dizajn na vrlo jednostavan način koji može koristiti svatko. Na jednostavan način zadajemo početne kriterije a ostalo je sve na samom alatu. Na nama je samo da odaberemo koje od predloženih mnogobrojnih rješenja nam se sviđa.


Lakoća korištenja


Iako jako mocan Spacemaker je izuzetno intuitivan i lagan za koristenje. Malo treba “poloviti” njegovu logiku, tj. pronači put kako najbrže s njime doći do rješenja ali ga možete početi koristiti za prvi projekt odmah bez ikakvih priprema i učenja.

Budimo realni, Spacemaker, iako moćan alat, nije alat za široku upotrebu već za one koji se na ozbiljno način bave razvojem urbanog prostora bilo kao projektanti ili kao investitori. Njima bi ovaj alat mogao znatno olakšati povećavanje kvalitete projekata i vrijednosti investicija. Svima nama drugima može zorno pokazati u kojem se smjeru razvijaju moderni projektantski alati.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.