Što BIM standardi trebaju standardizirati?

by | sij 24, 2022

Što su to BIM standardi i što oni standardiziraju? Mislim da ima mnogo nedoumica oko toga i da mnogima nije jasno što bi BIM standardi trebali pružiti. Postoji mnogo različitih pravilnika, normi i uputa koji se time bave i mnogo interpretacija ali mislim da je sukus svega toga dosta jednostavan. I iako ima mnogo toga dodatnog što možemo definirati, definirajući ove osnovne elemente BIM-a mislim da smo riješili veliku većinu neophodnog.

Suština BIM projekta

BIM je novi način rada u kojem koristimo informacije, koje bi trebale biti točne, pravodobne, jasne, i dostupne kako bi u pravo vrijeme mogli donositi što bolje odluke a u cilju da dobijemo što kvalitetniji rezultat – optimalan objekt. Suština onoga što trebamo odrediti je – koje su to informacije koje su nam potrebne i kako ih „dopremiti“ svim suradnicima na projektu.

Osnovne odrednice BIM projekta

  • Kako bi BIM projekt bio svrsishodan trebamo odlučiti koji je razlog kretanja u BIM projekt tj. koji su ciljevi?
  • Koje su praktične BIM koristi koje želimo iskoristiti na BIM projektu kako bi postigli te ciljeve? (BIM uses)
  • Koje informacije trebaju sadržavati BIM modeli  kako bi mogli ih mogli iskoristiti za te  zadatke? (LOD/LOI/klasifikacija)
  • Tko će ih i kada u BIM model(e) ugraditi? (Tablica isporuke modela/informacija)
  • Koje formate trebamo koristiti kako bi te informacije bile čitljive i jasne sudionicima projekta? (IFC, RVT, NWC,…)
  • U kojem vremenskom intervalu trebamo razmjenjivati informacije kako bi ih svi sudionici imali na vrijeme? (faze i ritam razmjene modela)
  • Koju platformu za centralno podatkovno okruženje (CDE) i na koji način ćemo koristiti kako bi informacije bile dostupne svim sudionicima projekta? (ISO 19650)
  • Tko su osobe koje će se pobrinuti da informacije u modelu budu točne i sve bude odrađeno kako je dogovoreno? (BIM menadžer, BIM koordinatori)

Gore navedeno je pojednostavljeni sažetak BEP-a, dokumenta koji bi svaki projekt koji pretendira da bude BIM trebao imati. I ne samo imati nego i biti sastavni dio ugovora.

BIM standardi

Kada smo kod standarda za sve gore navedeno postoje neka standardizirana rješenja koja možemo koristiti. Pitanje je samo koje ćemo od standarda koristiti. I dok je ta odluka za neke točke jasna jer postoje norme koje to propisuju za druge imamo više izbora pa tako i više dilema. Moja ideja bi bila da se barem dogovorimo koje bi od tih standarda mogli koristiti kod nas, barem u većem dijelu projekata, da ne lutamo svaki puta svak za sebe u tim dilamama nego da barem imamo neki dogovoreni početak od čega možemo krenuti ako nemamo neki dobar razlog da ne bude tako.

I koliko god ovo izgleda jednostavno ipak je dosta kompleksno. Ali okvir za dogovor postoji. Samo se trebamo potruditi da pomoću tog okvira u dovoljnoj mjeri definiramo BIM model i proces kako bi dobili ono što smo si zadali kako cilj.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.