Procvat BIM-a

by | lis 22, 2019

Koja je najvažnija komponenta uspješne BIM/Revit implementacije?

Radeći sa ovdašnjim kolegama često nailazim na situaciju da se pri prelasku na novi alat većina tome opire. Svaki korak naprijed je novi korak na kojem možemo okriviti kako alat ne radi dobro i tražiti razloge – zašto ga ne implementirati. Jednom riječju tražiti probleme.

Danski recept

Dok npr. Danci koriste iste alate koje i mi koristimo, alate sa istim vrlinama i manama. Ali oni ne traže probleme na svakom koraku nego traže koje je najbolje rješenje za taj problem. Nevjerojatna je to razlika u pristupu pa tako i u rezultatima.

Svjestan sam da faktora ima više i da nismo u istoj situaciji. Ali uvjeren sam da je jedan od glavnih razloga i to što oni nemaju izbora. U Danskoj BIM je već dugo obavezan na većim javnim projektima. I ukoliko želite sudjelovati na njima morate raditi u BIM alatu. Tamo ne postoji izbor hoće li se raditi u BIM alatu ili CAD-u nego je izbor hoće li raditi u npr. Revitu ili se neće raditi na tom projektu.

Siguran sam da su i oni došli do svih situacija gdje alat nije radio kako su zamislili ali oni su morali naći rješenje kako da tu situaciju riješe u tom alatu. I našli su rješenje.

Jednom kada se prihvati da ne postoji izbor i ne postoji korak nazad drugačija je to onda klima. Klima u kojoj je svaka nova prepreka prilika za pronaći što efikasnije rješenje a ne prikazati to kao nepremostivi problem zbog kojeg se treba vratiti na staro.

Spaliti CAD mostove

Koji god da je pravi razlog Danskog procvata BIM-a, pristup sa prihvaćenjem situacije i pronalaženjem rješenja buno je brži put ka uspjehu za svakoga tko se u to upušta. Pokazalo se to i na brojnim Revit/BIM implementacijama koje sam prošao sa ovdašnjim uredima. Najbrže su napredovali oni koji su donjeli jasnu odluku da nema izbora nego da je novi alat way to go. Tako da predlažem svima koji krenu na ovaj put da za sebe postave stvari tako da izbor ne postoji. Vjerojatnost da će te si ubrzati prelazak na nove alate je velika.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.