Prelazak u “BIM”

by | ožu 30, 2021

Za one koji žele preći na “BIM” imam dvije vijesti. Jednu dobru i jednu lošu.

Dobra vijest

BIM alati kako npr. Revit su fenomenalan za brzu i jednostavnu izradu kvalitetne dokumentacije. Nema više crtanja presjeka ni fasada, nema više ispravljanja grešaka na sto mjesta, nema više naknadnog crtanja 3D modela, ručnog računanja površina i količina. Preporučio bih to svakome tko želi unaprijediti svoj svakodnevni rad, smanjiti manualne poslove, automatizirati neke zadatke i više se posvetiti projektiranju.

Loša vijest

To sa BIM-om puno veze nema. Nažalost sve ovo prije navedeno možemo usvojiti i koristiti ali bez suštinske promjene načina razmišljanja nećemo se približiti BIM-u. Dok god koristimo iste procese i radimo na stari način daleko smo od BIM-a. Ne mislim sada tu na velike projekte sa puno sudionika i mnoštvo alata. Mislim da promjenu mind-seta. Promjenu koncepta rada. Dobra vijest u ovoj lošoj je da ovo drugo ne košta ništa i ne mora trajati dugo.

BIM je usvajanje novog koncepta a ne novog alata

Nekako najvažniji je mi se čini da trebamo prihvatiti da to kako smo do sada radili nije najbolji mogući način. A najveća razlika nije u novom alatu nego u novom načinu razmišljanja. Trebamo samo usvojiti neke nove postulate: donositi odluke prije a ne kasnije, biti spremni na transparentan proces, vjerovati brojkama a ne samo osjećaju, stvarno digitalizirati proces, postaviti zajednički interes ispred svojeg, projekte raditi jasnim a ne skrivati se iza “dočaravanja atmosfere”, baviti se sadržajem a ne dojmom i ne izgovarati se na nekog nesposobnog činovnika koji ne vlada modernim načinima rada kako se ne bi unaprijedili. Nažalost iako bi ovo mogao biti lakši dio jer ne treba resurse nego samo odluke, ovo su stvari koje nas najviše koče u pravom napretku. I iako s time možemo početi već danas, mnogima nisu dosta niti godine da uvedu te promjene.

Ali nema straha…

Jer jedno ne isključuje drugo. Ukoliko vas zadovoljava izrada kvalitetne dokumentacije na jednostavan način – samo naprijed – usavršite se u radu sa BIM alatima i umnogome će te unaprijediti svoj rad.
A ukoliko želite iskoristiti ono što vam se danas pruža da bi rezultat vašeg projekta – objekt –  bio što kvalitetniji, učinkovitiji i povoljniji implementirajte BIM procese.

Nužnost BIM-a

Htio bih nešto pojasniti. Ja ne forsiram BIM. Niti mislim da je BIM za svakoga. Ono što svakako zagovaram je da radimo bolje nego što smo radili prije. To bolje će za svakoga biti nešto drugo. Za neke će odgovori stvarno i biti BIM, za neke parametarsko modeliranje, za neke korištenje BIM alata za neku drugu njima bitnu svrhu… izračun količina ili vizualizaciju. Važno je po meni samo da ne stojimo na mjestu. Mijenjaju se zahtjevi i mogućnosti i ne možemo se na to oglušiti. Moramo se unapređivati ako bi ostali na tržištu. Tržište je to koje će nam reći što moramo implementirati, a sami možemo odlučiti što još želimo implementirati da bi bili učinkovitiji. BIM će nekima postati obaveza, nekima kompetitivna prednost a nekima će ostati samo želja. Ali unapređenje rada bi nam svima trebao biti cilj. A BIM je samo jedan pod načina da to postignemo. Ne i jedini.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.