Pouke BIM-a sa domaćih projekata

by | svi 27, 2019

BIM nije kraj nego početak

BIM je sve više svakodnevnica i na našim prostorima. Ne nužno neki dobro organizirani i napredni BIM nego više kratica koja je postala IN. I sada sve češće čujemo da projekt mora biti u BIM-u. I kao da je sa time sve riješeno. Naravno to je daleko od toga da smo time riješili stvar. Sama želja pa čak ni suglasnost svih da „smo u BIM-u“ ne nudi nam automatski i sve obećane koristi BIM-a. BIM nije naravno sam sebi svrha nego alat kojim možemo ostvariti neke zacrtane ciljeve lakše nego prije. Pa tako trebamo prvo razmisliti što je to što želimo postići kako bi naš projekt bio kvalitetniji i rad na njemu efikasniji pa onda koji bi nam alati i procesi okupljeni pod zajedničkim nazivom BIM mogli u tome pomoći? I kako nam INFORMACIJE koje posjedujemo mogu u tome pomoći?

BIM projekt je ništa dok se ne dogovorimo što on ustvari jest

U razvijenim sredinama BIM projekt je uglavnom unaprijed predefiniran raznim pravilnicima pa je dogovor oko toga što je to na konkretnom projektu znatno pojednostavljen. Kod nas takvih pravilnika nema pa smo nažalost uglavnom osuđeni na definiranje što je to BIM projekt skroz od početka. Moja preporuka je da se koncentriramo na to što bi to BIM mogao biti za nas na pojedinom projektu. Prepisivanje tuđih naputaka i ideja rijetko je dobar put jer su to stvari koje su prilagođene drugim sredinama i drugačijim projektima. Razmislite što bi vi htjeli unaprijediti na konkretnom projektu i kako bi to htjeli učiniti i to je najbolji način da krenete definirati BIM projekt. Neke šprance koje vam mogu pomoći pa je i ovo jedna od njih. Ukoliko krećete u prvi BIM projekt krenite pomalo. Nemojte zagristi preveliki zalogaj koji na kraju nećete moći progutati. Radije krenite opreznije i inzistirajte da se to odradi kako treba.

Ideja BIM-a nije kvalitetna dokumentacija nego kvalitetan objekt

Svi smo sretni kada usvojimo novi BIM alat i kada nam izrada dokumentacije postane znatno brža a sama dokumentacija kvalitetnije. Lijep je to doseg i treba mu se veseliti. Ali ne smijemo zaboraviti da je to tek prvi korak na putu implementacije BIM-a. I ne smijemo tu stati. Rezultat BIM projekta nije dokumentacija nego u najmanju ruku BIM model. Kvalitetan BIM model koji ćemo koristiti da bi cijeli proces bio brži i kvalitetniji. Model koji će kako projektantima tako i izvođačima i upraviteljima pomoći da svoj posao odrade na način da naposljetku i objekt koji gradimo bude kvalitetniji i racionalniji u korištenju. Kada to postignemo onda možemo početi pričati o punoj implementaciji BIM-a i o tome kolika cijena tako nečega može biti. Ne mislim da je to ostvarivo u ovoj početnoj fazi, barem na velikom dijelu projekata kod nas, ali to bi trebao biti cilj kojem treba težiti svatko tko se na ovaj put upusti. Jer kvalitetna arhitektura koja nas okružuje je ono što je na kraju bitno a ne dokumentacija koji stoji u nekoj arhivi.

BIM u jednoj rečenici

Moje poimanje BIM-a je imati točne, pravovremene, jasne i dostupne INFORMACIJE i njih iskoristiti u svrhu efikasnijeg rada na projektu a sve kako bi projektirani OBJEKT bio kvalitetniji i racionalniji kako u izgradnji tako i u eksploataciji.
Prije ulaska u svaki projekt koji pretendira da bude BIM projekt mislim da je potrebno definirati kako postići gore navedeno.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.