Pojam koji čini razliku

by | lis 12, 2022

Razgovarajući sa mnogim akterima na domaćoj sceni koji pretendiraju da implementiraju BIM ili koketiraju s njime uvidio sam da ono što ja vidim kako prednost nije i svima drugima prednost.

Transparentnost


Jedna od tih karakteristika je nešto što vam pri promoviranju BIM-a može širom otvoriti ali i zalupiti vrata. Riječ je o transparentnosti. BIM kao proces nam nudi, između ostalog, da budemo mnogo transparentniji nego prije. Što su informacije kojima se koristimo na projektu jasnije, pristupačnije i točnije to je manje prilike za lov u mutnom. A BIM nam nudi baš to.
Svi znamo da su građevinski projekti podložni raznim „igrama“ i da je nekima u interesu da tako i ostane. Jer ponekada je dodatna zarada od dodatnih radova mnogo više nego ušteda koja se može postići pametnim načinom rada. Na takvim projektima transparentnost nije prednost nego nešto što se želi izbjeći pod svaku cijenu.

BIM kao sluga a ne kao gospodar


No nije tako na svim projektima. Svaki projekt ima nekoga tko ga financira. I njemu je obično u interesu da ga to što manje košta. Kažem obično jer ima i slučajeva, posebice na javnim projektima, gdje taj novac nitko nešto strogo ne kontrolira pa transparentnost nije nikome presudna. Ali tamo gdje je investitor svjestan da može bolje kontrolirati cijenu projekta – transparentnost će igrati bitnu ulogu.
Obično je to kod privatnih investitora, ali i to se mijenja. Neki noviji veliki javni projekti financirani su evropskim ili novcem svjetske banke. Na nekima od njih nije nužno uvjetovan BIM ali je uvjetovana transparentnost. Tako da u tim slučajevima BIM dolazi kao alat s kojim se to lakše može postići.
BIM je tu u pravoj ulozi. Jer BIM ne treba biti alat koji će tjerati sudionike da budu odgovorni i da im je su interesu da se potroši što manje novaca na projektu. To treba biti riješeno na druga načine – dobrim planiranjem, podjelom odgovornosti na sve, tipovima ugovora, kontrolom i vjerojatno još nekim mehanizmima kojih se ja nisam sada sjetio. A BIM proces je samo tu da pomogne u ostvarivanju tih mehanizama.

Transparentnost je ok, ali ne kad se odnosi na mene


Transparentnost je i mač sa dvije oštrice. Obično je poželjna onima koji žele imati uvid u sve što drugi rade a nepoželjna kada drugi mogu vidjeti što mi radimo. To je razlog zašto je BIM teško implementirati odozdo. Jer implementiranjem odozgo naručitelj može zahtijevati da sve bude transparentno pa je tu slučaj – uzmi ili ostavi. Kada to implementiraju npr. projektanti ili izvođači – odozdo – njima se ideja da npr. investitor može sve pratiti skroz transparentno možda i neće svidjeti nego će ponekad misliti da sami sebi pucaju u nogu.
I to je možda jedan od razloga zašto je BIM kao alat za efikasan rad pojedinih sudionika već u velikoj mjeri zaživio ali BIM kao proces u kojem se odvija cijeli projekt još nije.

Doći će i to


Dok god nam efikasnost i optimizacija troškova cijelog projekta ne postanu ideje vodilje BIM će teško zaživjeti u širim razmjerima. Ali srećom već danas ima zdravih projekata u kojima se mjerodavni žele izdići od hrvatskog prosjeka i kroz transparentnu suradnju svih sudionika učiniti svoje projekte kvalitetnijima. I vjerujem da će takvih projekata u budućnosti biti sve više.
Tako da kod promoviranja BIM-a sa tim pojmom oprezno 😉

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.