Početak BIM-a je…

by | ožu 1, 2021

Prihvatili smo da je BIM novi standard koji će prije, ili kod nas nešto kasnije, preuzeti primat u radu na građevinskim projektima. I čak smo počeli raditi u BIM alatima ali – nije se ništa puno promijenilo. Zašto? Implementacija BIM-a u pojedini ured je jedna stvar a usvajanje novog načina rada na razini cjelokupne građevinske industrije nešto ipak drugo. Tako da neki uredi već danas imaju podosta koristi od novog načina rada ali generalno za cjelokupnu industriju kod nas se, za sada, nije promijenilo skoro ništa. Jedan razlog je sigurno i to – što smo naučili kroz situacijom s koronom – da nismo još nismo dovoljno “procjepljeni ” BIM-om. Ali to nije i jedini razlog.
Tehnologija kao nadogradnja
Drugi je taj da tehnologija sama po sebi nije rješenje. Tehnologija je nadogradnja koja nam može ubrzati i pojednostaviti neka rješenja i procese. Ali ta rješenja i procesi trebaju već unaprijed postojati. Jer BIM je samo vrh piramide koji bez baze ne može funkcionirati.


Preduvjeti za BIM


BIM ne počinje implementacijom tehnologije nego odlukom da želimo naprijed. Da svi zajedno želimo biti učinkovitiji, transparentniji, organiziraniji, „standardiziraniji“, jeftiniji, kooperativniji, odgovorniji, stručniji… I donositi odluke prije nego kasnije.


Želje u djela


Nakon odluke, ako stvarno želimo naprijed, trebati ćemo postaviti pravila, standarde, norme, klasifikacije, protokole, upute pa možda i promijeniti neke zakone. Vjerujem da ćemo i samim time riješiti puno toga što nas koči da budemo učinkovitiji.
Iskoristimo i tehnologiju
Kada sve to posložimo i usvojimo nove koncepte onda možemo i tehnologiju pozvati u pomoć da nam sve to automatizira, ubrza i učini jednostavnijim. Jer implementacija tehnologije bez usvajanja novih koncepata neće nam baš biti od prevelike koristi.


BIM odozdo


Naravno ne trebamo to sve čekati da se dogodi kako bi smo kao bi pojedinačno ušli u BIM. Jer sva ta pravila isto tako neće zaživjeti bez prakse. Mislim da bi bilo najbolje da se sretnemo negdje na sredini. Jer BIM će zaživjeti u pravom svjetlu kada ćemo imati ta „pravila igre“ i kada će biti dovoljno igrača da po njima igraju. Još je važno da ta pravila budu prilagođena domaćem terenu kako bi nam bila poticaj a ne ograničenje. Samo tako ćemo imati svi zajedno pravu korist od svih ovih novih tehnoloških mogućnosti koja nam se pružaju.


Zapitajmo se…


Tako bi za početak možda mogli sagledati koje su to stvari koje nas najviše koče u napretku na ovom planu. Mislim da je sada, kada počinjemo usvajati neka nova rješenja, i pravi čas za to. Isto tako mislim da će se time morati pozabaviti i malo veći krug ljudi jer čekanje da to „oni drugi“ naprave nije se pokazao baš brzim rješenjem. Sve to naravno ako smo se odlučili za napredak. Jesmo li?

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.