Perspektiva digitalne transformacije

by | svi 16, 2022

Digitalna transformacija je svuda oko nas već godinama, pa tako i u našoj struci dolaze novi alati koji nam nude da se opet „digitalno transformiramo“. Kažem opet jer kao da smo se „nedavno“ već transformirali.
Nije to više bilo tako nedavno ali ipak se sjećamo kada smo prestali crtati na papiru i počeli za to koristiti računala. To je bila digitalna transformacija. Onda smo nedavno prestali printati te papire i prešli na e-dozvolu. Tako smo konačno valjda prešli u digitalno. Ok još možda da i na gradilištu počnemo koristiti tablete i papira više nema. I onda je to to od digitalne transformacije? Ili smo ipak tek na početku tog procesa?


Analogno > Digitalno


To što nacrt nije na papiru nego je na listu koji nije isprintan ali je isti kao i onaj koji bi bio isprintan tek je početak te transformacije. Naravno lakše je razmjenjivati takve dokumente i raditi kolaboraciju sa njima ali proces je još uvijek sličan kakav je bio. I iako nam i to dosta pomaže da budemo efikasniji to je tek prvi, mali korak u tome što nam sve digitalna transformacija može donijeti.
Slijedeći korak je da podatke koje imamo organiziramo drugačije. Jer postavljanje podataka na zasebne listove papira daleko je od efikasnog načina upravljanja podacima. Teško ih je tako sve sagledati a kamoli iskoristiti da bi nešto automatizirali ili unaprijedili.


Manualno > Automatizirano


Na primjeru BIM-a možemo pokazati kako možemo biti još efikasniji. Ukoliko npr. sve podatke imate „pametno“ strukturirane onda možete jako lako – automatski – dobiti mnoge informacije. Najjednostavniji primjer su specifikacije i količine koje možemo dobiti iz modela. Nije više potrebno po listovima prebrojavati količina namještaja ili vrata, ili zbrajati kvadrature. Sve se to automatski dobiva iz BIM modela. Automatizacija je prvi velika prednost koju vide svi oni koji su prešli na BIM. Mnogo manualnih poslova koje smo trebali obavljati sada su za nama. Velika je to prednost, toliko velika da se mnogi zadovolje njome i ne krenu dalje.


Neracionalno > Optimizirano


Automatizacija nam omogućava da puno brže imamo nešto što smo mogli imati i prije. Uštedjeli smo vrijeme ali rezultat je ostao isti. Slijedeći korak bio bi da iskoristimo nove mogućnosti kako bi i rezultat bio bolji. Pod rezultat, kako sam već puno puta bio rekao, ne smatram dokumentaciju nego izvedeni objekt. Koristeći dobro strukturirane podatke puno lakše i prije možemo doći do informacija koje mogu naš projekt odvesti u nekom drugom, boljem smjeru. Dok se prije da bi se došlo do tih informacija trebalo potrošiti puno vremena i obično se zbog toga to guralo na kraj procesa. Danas se do tih informacija može doći u pravo vrijeme. I ako imamo te informacije onda kada usmjeravamo naš projekt u možemo i njih uzeti u obzir kod odabira projektantskog rješenja.
A znamo da što više toga uzmemo u obzir to optimalnije naše rješenje može biti. Ukoliko npr. pri svakoj promjeni oblika zgrade odmah znamo kakav to utjecaj ima na npr. cijenu, kvadraturu, energetsku učinkovitost, utjecaj na okoliš, funkcionalnost rješenja itd. onda naše odluke mogu biti puno pametnije. Svakako će onda i takav objekt biti bliže svom optimalnom rješenju nego da smo to sve uzeli u obzir na kraju kada za velike promjene više nema vremena.
Naravno ukoliko iskoristimo računala da nam pomognu još i više tim bolje. Na primjer da prema uvjetima koje mi zadamo računalo samo pronađe i predloži optimalna rješenja – tada na najbolji mogući način koristimo današnju tehnologiju da naše rješenje bude najbolje što može biti. Generativni dizajn koji je upravo ovo što sam sada spomenu o već je realnost i ne optimizirana rješenja neće još dugo biti opcija za sve ozbiljnije projekte.


And now something completely different


A ima i onaj dio digitalne transformacije koji mene najviše intrigira i zabavlja. Do sada smo pričali tome da možemo imati isti rezultat ali brže pa onda i o tome kako ih napraviti boljima nego što su bile prije. Ali digitalna transformacija nam pruža još nešto. Da dođemo do onih rješenja za koja niti nismo znali da postoje, tj. nisu niti postojala prije. Mnogo je primjera koji nam pokazuju kako je ono što se na početku činilo kao samo mali napredak dovelo do nekih na kraju nezamislivih rješenja, produkata i servisa. Ima takvih primjera mnogo danas oko nas, samo ne još baš u našoj industriji. Na primjer, još nedavno, kada smo digitalizirali geografske karte teško je bilo zamisliti da će svatko od nas na mobitelu imati navigaciju koja nam govori kojim putem putovati kako bi potrošili najmanje vremena da negdje stignemo.
Takvi i slični primjeri nam govore do kakvih sve dans možda i nevjerojatnih rezultata možemo doći. I pokazuje nam zbog čega je važno da se uključimo u taj proces. Danas se čini da je to možda malo lakši put do malo kvalitetnije dokumentacije, ali to je tek prvi slijedeći korak na ovom putu koji mislim da niti ne možemo zamisliti gdje će nas dovesti. Kada će se to dogoditi isto je teško reći ali da će se dogoditi to je izvjesno. Pravodobni ulazak u te procese daje nam veću šansu da budemo spremniji za te promjene i bolji u tome da ih iskoristimo i za svoju korist.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.