OTx 2016 Berlin

by | lip 1, 2016

Kako u današnje vrijeme svaka pa tako i građevinska industrija ovisi o korištenju softverskih rješenja, ovo je događaj koji nam može dati mnoge recentne informacije o tome gdje se današnja građevinska industrija nalazi i kamo ide. Pomalo je to obojano Autodeskovim viđenjem budućnosti ali kako je to i najsnažnija softverska kuća u području korištenja softverskih alata za projektiranje rekao bih da je to relevantan pogled na ono što nas čeka.
Prateći nova rješenja na tom području i uzevši u obzir tamo viđeno dojam je da nas čeka zanimljiva budućnost – koja je ponegdje već i sadašnjost. Rješenja koja su tamo prikazana naravno nisu još sva široko prihvaćena ali čine se da nam se nalaze nadomak. Kada kažem nama, u našem okruženju, mislim nažalost ipak još uvijek na pojedince, pionire – dok je građevinska industrija u cjelini još ipak daleko od tih naprednih tehnoloških rješenja.
Bilo je tu mnoštvo predavanja, prezentacija, radionica i druženja sa stručnjacima koji su direktno uključeni u razvoj tih rješenja je u nekim situacijama bilo teško odlučiti što od tog velikog izbora popratiti. Iako su se u mnogobrojnim predavanjima prezentirala mnoga rješenja neke su se teme ipak izdvojile kao dominantne.

Rješenja u oblacima

Sve više rješenja koja nam služe u projektiranju ali i ostalim zadacima, a vezana su uz svakodnevni rad projektanata “sele” se u cloud. Spremanje velike količine podataka koja su nam dostupni od bilo kuda, bilo kada i sa bilo kojeg uređaja i velika procesorska snaga koju je nemoguće postići u okruženju ureda sami su po sebi dovoljni da je iskorištavanje tih pogodnosti za razvoj raznih aplikacija sasvim logično. Više o dijelu Autodeskovih cloud servisa možete pročitati u ovom članku.

Vizualno programiranje u projektiranju

Projektiranje uz pomoć vizualnog programiranja druga je velika tema koja se provlačila kroz ovogodišnja predavanja. Dok se prošlih godina govorilo o generiranju oblika građevina sada se korištenje Dynama – alata za vizualno programiranje provlači kroz sve faze rada i kroz sve discipline.
Povezivanje Revita sa drugim aplikacijama kao što su Excel ili Robot, crtanje armature, praćenje temperaturnih zona pri projektiranju instalacija itd. samo su mali dio novih primjena Dynama. Čini se da budući razvoj rješenja u ovom segmentu neće moći zaobići ovakav način rada.

Revit je samo dio priče

Velika se pažnja poklanja i korištenju softverskih alata u cjelokupnom procesu projektiranja, od koncepta do izrade elemenata građevine i izvođenja objekta. Revit je i dalje glavni alat ali je i samo jedan u nizu alata koji projektanti i izvođači koriste u cjelokupnom procesu. I baš to savladavanje ostalih alata koji su nam na raspolaganju i olakšavaju nam svakodnevni rad bi mogla biti prednost za one koji to prepoznaju i implementiraju u svoj način rada.

Suvremeni alati za modeliranje

Jedan od alata koji nije vezan za građevinsku industriju ali bi mogao arhitektima ili dizajnerima biti zanimljiv je Fusion 360. Zanimljiv je to alat za modeliranje manjih, poglavito strojarskih elemenata koji je u zadnje vrijeme doživio veliki razvoj. Pristupačan, lagan za savladavanje i moćan – vrijedan je pažnje.

Igračke kao projektantski alat

U nekim prošlim osvrtima već sam spominjao Virtual Reality i njegovu primjenu u prezentaciji arhitektonskih ostvarenja. Nakon isprobavanja jednog od takvih hardverskih rješenja u suradnji sa Autodeskovim rješenjem za izradu adekvatne prezentacije mogu samo primijetiti da – investitori će biti, na sreću ili na žalost, još više zavedeni prezentacijom nego stvarnim projektantskim rješenjem.
Bilo je tu još pregršt predavanja i prezentacija sa temama koje će obilježiti slijedeće razdoblje u primjeni računala u projektiranju ali biti će vremena da se i na njih osvrnemo.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.