“Open” vs Closed BIM

by | sij 26, 2020

Da ponovimo, Closed BIM odnosi na rad unutar jednog okruženja gdje svi alati komuniciraju međusobno sa originalnim formatima ali je to uglavnom ograničeno na alate jednog proizvođača –  uglavnom se to odnosi na Autodesk. Open BIM se odnosi na razmjenu BIM modela putem IFC formata koji pišu i čitaju svi BIM alati pa nismo ograničeni odabirom BIM alata. Naziv Open je valjda osmišljen jer je otvoren svima. No da li je to baš tako?

Za razmišljanje

Zamislimo da radimo zajedno na nekom članku na primjer u Wordu. Imamo više autora, svatko piše dio. Imamo lektora i grafičkog urednika. Kako netko nešto napiše šalje to drugima da nadopune ili korigiraju ili prelome za časopis ili….

E sad. Možemo razmjenjivati taj tekst u word formatu (doc) ili u pdf formatu. Ukoliko pošaljemo u word formatu svatko tko ima word ili neki alat koji može čitati taj format može raditi korekcije na tekstu, preslagivati tekst, kopirati dio da ga iskoristi, brisati…vratiti natrag taj dokument da ga autor može popraviti… i ukoliko radimo preko nekog zajedničkog okruženja možemo vidjeti sve promjene koje su suradnici napravili dok ih oni rade.
Ukoliko pošaljemo u pdf formatu sve to je jako teško. Imamo „zaključan“ dokument koji doduše možemo sa nekim alatima donekle modificirati ali puno kompliciranije nego u prvom slučaju. Znači ukratko pregledavanje je moguće ali sve drugo skoro pa nemoguće. Ukoliko želimo vidjeti izmjene koje su se desile moramo ponovo izvesti dokument u PDF i iz početka ga pregledavati.

Koji bi od gore navedena dva načina rada nazvali otvorenim a koji zatvorenim?

“Open” BIM

Slično radu sa pdf-om  je i kada radimo sa IFC-om. Ukoliko pošaljete IFC format svatko ga može pregledavati ali to je to što s njim možemo. Ukoliko trebamo nešto promijeniti to možemo nezavisno od modela notirati pa poslati autoru da to izmjeni. I ukoliko hoćemo vidjeti izmjene onda trebamo ponovo izvesti model i poslati ga i… Nekada ovakav način rada ima i prednosti jer možda baš ne želimo podijeliti neke stvari iz modela sa ostalima pa je baš dobro da je „zamrznut“ ali to nas još više udaljava od koncepta otvorenosti.

Ukoliko, nasuprot gornjem konceptu, koristimo npr. Revit format – svatko tko dobije model može s njim raditi sve ono što može i onaj koji ga je izradio.

“Univerzalni” BIM

Kažem ne kritiziram koncept jer je korištenje mnogobrojnih alata različitih proizvođača realnost (barem u Europi) i za sada nemamo bolje rješenje od IFC-a ali samo razmišljam koji je naziv bolji za koji način rada?

Znam da je marketing važan, i nazivi su samo dio tog marketinga, ali kada bi to zanemarili naziv kao npr. Univerzalni BIM bio bi primjereniji i ne bi nas dovodio do krivih zaključaka.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.