neBIM | BIM

by | pro 16, 2019

Kada pišem o BIM-u uglavnom mislim na veliki BIM. A koja je razlika između malog i velikog BIM-a i gdje je ta granica? Postoji i neka “definicija” što je što ali ja ću to malo ovdje svojim riječima svojim razmišljanjem i iskustvom. Nekako najjednostavnije rečeno mali BIM bi bio korištenje BIM alata unutar jedne struke a veliki BIM kada povezujemo sve struke na nekom projektu. Međutim ja bi to podijelio malo drugačije. Sa jedne bi strane svrstao upotrebu BIM alata sa ciljem da ih koristimo kako bi dobili iste rezultate koje smo mogli dobiti i bez upotrebe BIM alata. Svodi se to obično na izradu dokumentacije. Naravno na efikasniji i brži način ali i dalje time nismo unaprijedili konačni rezultat – objekt. S druge strane svrstao bi BIM koji se koristi kako bi krajnji cilj projekta – objekt – napravili što boljim, efikasnijim, jeftinijim za izgradnju i održavanje….
Korištenje novih tehnologija treba biti usmjereno i u to da ostvarimo neke stvari koje do sada nismo mogli ostvariti. “izlaženje iz okvira” mora nam postati ideja vodilja a ne samo da učinkovitije odradimo ono što smo do sada već i tako radili. Time ne želim reći da je nešto manje ili više vrijedno jer oboje može imati veliku vrijednost za pojedine sudionike u gradnji. Efikasnije dolaženje do dokumentacije može npr. ostaviti više vremena za kvalitetna projektantska rješenja. Ali vjerujem da je ipak kvalitetnije kada se ta rješenja donose sa točnijim informacijama koje imamo na vrijeme nego bez njih. Kažem ne omalovažavam korištenje BIM alata samo za izradu dokumentacije, jer ako ništa drugo to je prvi korak, ali se veselim da ove napredne mogućnosti počnemo što prije koristiti i za to da gadimo što kvalitetnije, ekonomičnije i učinkovitije objekte u kojima živimo i radimo.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.