Kuda idemo s Autodeskom?

by | ožu 29, 2021

Svake godine otprilike u ovo doba odvija se godišnji Autodeskov event na kojem možemo čuti sažetak protekle godine – gdje smo stigli ali i planove za budućnost. Pa je evo nedavno održana OTC konferencija ovaj puta full virtualno. Kako je Autodesk jedna od onih kompanija koja nam svojim alatima ucrtava smije kojim će se odvijati napredak tehnologije u našoj ali i još nekim industrijama dobro je obratiti pažnju na što su se oni fokusirali. Dobro, ono na što se oni fokusiraju je prikladnije nekim naprednijim sredinama ali i mi ćemo tamo stići samo možda ne baš svi ove godine😉

Zacrtani smjer je ispreplitanje onoga što tehnologija pruža i prepoznavanja gdje ima najviše potencijala za napredak uz naravno to da se pazi na to da se unapređuje onaj dio gdje ima dovoljno novaca da se taj napredak i ostvari. Tehnologija koju si ne može veliki broj njih  priuštiti nije pametno ulaganje kao niti ona koja nikome ne treba.

Nema do oblaka

Već godinama najveći fokus je za Cloud rješenjima. Ideja koja je od početka tu je da se do podataka može bilo kada, od bilo kuda što je danas možda važnije nego ikada prije – s obzirom na novo normalno. Takav način rada daje nam pregršt novih mogućnosti a i alati koji su u oblacima sve su moćniji. Dok je na početku bilo to ispipavanje mogućeg danas su ti alati, zahvaljujući i nedavnim akvizicijama, toliko moćni da vjerujem da će na nekim poljima istisnuti one klasične. Za Revit ćemo još malo pričekati ali npr. Navisworks – kroz 3D detekciju kolizija i izračun količina mislim da se neće još dugo zadržati kao glavni alat.
I dalje se ta rješenja usklađuju sa ISO standardima tako da postaju sve snažnije rješenje za CDE. Od ovih rješenja danas mogu imati koristi svi uključeni u proces realizacije nekog projekta, i iskreno meni je danas već nezamislivo BIM projekt uopće realizirati bez neke takve platforme. Dobra vijest da je i način licenciranja promijenjen tako da je sve ovo dostupnije korisnicima pa se nadam da će više kolega i kod uspjeti iskusiti ovakav napredni način suradnje.

Ja bih također rekao da ovakvim rješenjima BIM nije više samo ograničen na one koji znaju upravljati sofisticiranim BIM alatima nego da će to postati “igračka” koju će početi koristi i oni koji do sada nisu mogli sudjelovati u procesu – kao npr. investitori, ali i svi ostali. Sve koje to zanima ovdje mogu pronaći više info.

Sve prisutnija AI

Mene veseli i napredak na polju generativnog dizajna i korištenja AI u stvaranju naših projekata. Nedavnom akvizicijom Autodesk je zakoračio snažnije i u to polje ne samo u arhitekturi nego i u urbanizmu i prostornom planiranju. Za razliku od prije navedenog ovo su stvari za koje ćemo tek u budućnosti vidjeti kako će promijeniti naš način rada. Naravno tu su i nove verzije standardnih alata koje izlaze uskoro pa ćemo imati prilike isprobati što nam novo donose.

Neke od navedenih stvari će zaživjeti punom parom, neke vjerojatno i neće, neke će koristiti i nama sada a neke tek nekada u budućnosti. Sve ćemo to tek vidjeti. Jedino što sam siguran da je sve teže braniti odluku da „sve te novotarije“ nisu za nas i da ćemo mi i dalje dobro uspjeti biti učinkoviti kročeći samo dobro utabanim stazama.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.