Kako u BIM projekt wrap up

by | lip 17, 2021

U prošlih desetak članaka osvrnuo sam se na osnovne elemente koje bi trebali “imati” kako bi pokrenuli i vodili neki BIM projekt. Ima toga još ali ovo je nešto bez čega stvarno teško da možemo krenuti u neki projekt koji ćemo nazvati BIM projektom.

Svaki ulazak u neki projekt koji pretendira da bude “u BIM-u” a ne vodi računa o ovim osnovnim elementima rizičan je poduhvat. I za one koji ga iniciraju i za one koji se uključuju u taj projekt. Bez definiranja ovih stvari i zajedničkog razgovora/dogovora o njima svi zajedno svjesno (barem nakon što ste upoznati s problematikom nakon ovih čitanja ovih članaka) idemo u nešto što je u najmanju ruku velika nepoznanica. Pa tako možemo očekivati mnoge neželjene situacije i nesuglasice a ishod projekta je sasvim neizvjestan. Takav ulazak u projekt je prešutni dogovor da nama ustvari BIM uopće nije bitan nego je samo važno da se nešto zove BIM. Ukoliko je to iz marketinških razloga još mogu razumjeti jer će te možda nekoga neupućenog možda i “prevariti” da ste u BIM-u. Međutim prvom prilikom kada netko stvarno bude htio izvući neku korist od tog BIM-a sve će pasti u vodu.

Ne mislim da je ovo za svakoga i za svaki projekt. Biti će još uvijek mnogo situacija da je ovo previše i da vam treba samo jedan mali dio mogućnosti novih alata kako bi poboljšali svoj rad. Ali ako se ipak odlučite za iole ozbiljniji BIM projekt probajte ne zaobići ove osnovne elemente.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.