Kako kvalitetno surađivati na na BIM projektu

by | tra 4, 2018

Znamo da BIM nije samo generiranje virtualnog modela građevine već da je to cijeli proces kojim takav BIM model koristimo kako bi što efikasnije upravljali cijelim procesom gradnje i održavanja objekta. Prvi korak dakako jest BIM model i bez njega sve drugo baš i nema smisla. Ali jednom kada taj model imamo važno je na efikasan način informacije iz tog modela efikasno koristiti. Jer u protivnom i taj model nema previše smisla.
Građevinske projekte odlikuje da na njima radi više timova koji su obično na različitim lokacijama tako da korištenje informacija uglavnom podrazumijeva i razmjenu istih među tim timovima.
To se odvija u fazi projektiranja ali i u fazi izgradnje objekta.
U klasičnom načinu rada radili smo sa mnogo nepovezanih datoteka, bilo CAD nacrta, tekstualnih dokumenata i sl. Informacije i datoteke su se razmjenjivale e-mailovima, dogovaralo se telefonima, sjedilo se za nacrtima na velikim plahtama.

BIM model i BIM kolaboracija

Te nepovezane informacije bilo je teško za pratiti i često su bile neusklađene jer nisu imale nikakvu automatsku sinkronizaciju. Prelaskom na BIM model to se umnogome izmijenilo i sada je dokumentacija uvijek usklađena jer se sve “izvlači” iz jedne centralne lokacije – 3D BIM modela.
Razmjena informacija u klasičnom načinu rada također je bila dosta neefikasna. Uglavnom je to bila razmjena informacija mailom, što znamo ima dosta nepovoljnih posljedica kao npr. gomilanje e-mailova i MB kod svih sudionika u procesu, otezana kontrola nad verzijama datoteka, potreba za dodatnim dogovorom oko organizacije praćenja informacija.
U novom načinu rada koristimo BIM modele koji su višestruko veći od DWG crteža pa već samim time dosadašnji način razmjene nije adekvatan. Tu smo posegnuli za novim rješenjima kojima smo mogli razmjenjivati tako velike datoteke. Kvalitetnija rješenja uključivala su neko centralno mjesto za pohranu datoteka koju su svi sudionici koristili za razmjenu. No ostale informacije koje nisu bile unutar modela – vezane za proces a ne za model i dalje se prenose uglavnom mailom. Tu mislim na korekcije, zahtjeve za informacijama, informacije što se mijenjalo na projektu od prošle verzije. Praćenje takvih informacija je na ovaj način dosta neefikasno pa je još uvijek najefikasniji način da se sudionici sastanu sa otvorenim nacrtima i prodiskutiraju o takvim situacijama.
Ideja rada u BIM-u je da osim što ćemo projekt učiniti efikasnijim koristeći BIM model u kojem se nalaze sve informacije o objektu, učini efikasniji i proces na način da efikasno upravljamo i svim ostalim informacijama koje se javljaju na jednom takvom projektu.

Centralno mjesto pohrane

Tako na BIM projektu modele, crteže, relevantne dokumente, korekcije, organiziramo na jedno centralno mjesto (Common Data Envroment) do kojeg imaju pristup svi sudionici na projektu. Postoji više pristupa rješavanju tog rješenja. Od besplatnih (FTP, Owncloud) do svima nam dobro poznatih (Dropbox, Box) koji nam nude osnovnu funkcionalnost smještanja datoteka na neku lokaciju u coudu i mogućnost preuzimanja iste, uz eventualno elementarnu kontrolu pristupa i verzija datoteka.
Tako smo riješili razmjenu modela ali ostale procese i dalje odrađujemo na klasični način.
S druge strane postoje specijalizirani servisi koji nude ove ali i mnoge druge napredne mogućnosti koje nadilaze samu razmjenu datoteka. O Autodeskovim rješenjima možete pročitati ovdje. Takvi servisi nude i upravljanje procesima koji se javljaju na građevinskim projektima. Glavna prednost je ta da se sve dešava na jednom centralnom mjestu do kojeg svi imaju pristup pa prestaje potreba za razmjenu informacija e-mailovima i sl.

Dodatne mogučnosti

Pregled modela i dokumentacije, jasna informacija što se promijenilo u odnosu na prijašnje verzije dokumentacije/modela, registriranje grešaka i praćenje njihovog ispravljanja, samo su neke od stvari koje možemo ostvariti preko takvih servisa. Ono što je važno napomenuti da je to moguće bilo kada, sa bilo koje lokacije, i bez posebnog hardvera i softvera. Svatko tko posjeduje mobitel može sudjelovati u procesu kada i gdje mu to najviše odgovara.
Jednom kada se naviknemo na ovakav način rada vidjeti ćemo prave prednosti. Rad u ovakvom okruženju osim što nam nudi navedene i još mnoge mogućnosti štedi nam vrijeme i oko održavanja mnogobrojnih sastanaka. Sa ovako strukturiranim informacijama i mogućnostima pregleda modela i dokumentacije ne samo da možemo održavati sastanke svako sa svoje lokacije, nego se svatko može uključiti kada njemu to najviše odgovara. A uvid u cjelokupan proces nije ograničen samo na one koji vladaju naprednim BIM programima već svakome tko se iole zna koristiti mobitelom. Mogućnosti cloud servisa sve se više razvijaju pa sada već i nadilaze samu kolaboraciju na projektu i nude rješenja kao što su kontrola zadiranja, organizaciju gradilišta, pa već i upravljanje građevinama kod korištenja.
BIM modeli su već sve prisutni i kod nas. Vrijeme je i da ih počnemo koristiti i za efikasan BIM proces.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.