Kako izaći na kraj s AI?

by | svi 27, 2023

AI nas sve više „napada“ i teško je predvidjeti kada će nam pošteno zaprijetiti. Njenim razvojem pitanje je vremena kada će moći puno bolje od nas pronaći i obraditi podatke koji su nam potrebni na projektima. No ne prijeti svima jednako. Neka su se društva bolje “pripremila” nego neka druga kako bi to što lakše podnijeli. Meni se čini da smo mi u tom segmentu napravili vrlo dobar posao. Ugradili smo u sistem neke sigurnosne mjere na vrijeme. Neke od glavnih uzdanica su:

Pravilnici podložni interpretaciji

Pravilnici koji se mogu protumačiti na više načina pa ovise o tumačenju mjerodavne osobe. Kod jednoznačnih pravilnika AI ih može jednostavno „sažvakati“ i ponuditi nam konkretan odgovor za postavljeno pitanje. U slučaju da odgovor ovisi o nečijoj procjeni AI je tu nemoćna.

Neusklađeni ulazni podaci

Ukoliko su npr. podaci u zemljišnim knjigama i katastru usklađeni AI sa pristupom može vrlo brzo doći do informacija i donijeti neke zaključke koji bi npr. developerima mogli biti korisni. Međutim ako podaci nisu usklađeni AI tu ne može mnogo.

Nedigitalizirani podaci

Nema tog AI koji može proći kroz papirnatu arhivu i pronaći željeni podatak.

Zakoni koji se stalno „usavršavaju“

Zakoni koji su stalno u doradi, izmjeni i kontradikciji su izvrstan način da AI ne može dobro „plivati“ u tome.

Ne postojanje standarda i normi

Lako je AI-u kada može „protrčati“ kroz standarde i norme i dati nam neki zaključak. Ali ako toga nema onda nema ni zaključka.

Našlo bi se još toga…

Čini se da smo se dosta dobro osigurali da nas neki AI alat ne može samo tako zamijeniti. Međutim ukoliko želimo li pak iskoristiti neki napredni alat kako bi optimizirali način rada. I umjesto da se davimo u manualnom „savladavanju“ administracije uložimo dragocjeno vrijeme na neke kreativne zadatke. E tu smo se ….

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.