Iskustva sa BIM projekata – Definiranje BIM-a

by | ožu 9, 2021

BIM je postao dovoljno popularan da je sve češće tražen i na domaćim projektima. No za sada oni koji ga traže baš ne znaju što traže a i oni koji ga obećavaju ne znaju što zapravo obećavaju. Ali najveći je problem što toga niti jedni niti drugi nisu svjesni. Svi podrazumijevaju da je BIM nešto samo po sebi definirano i još k tome da je to baš ono što su oni pretpostavili. I sve je ok dok nitko nema prevelika očekivanja od BIM-a. Nazovemo projekt – BIM projektom i sve radimo kao do sada. Razmjenjujemo 2D dokumentaciju mailovima i sretni smo što smo u BIM-u.

Kada BIM projekt postaje BIM projekt

No projekt postaje BIM projekt tek kada definiramo što to za nas na konkretnom projektu predstavlja. Do tada to je samo želja koja će ostati na samo na tome. Ako ne definiramo što je BIM na nekom projektu onda on može biti bilo što – onaj koji ga traži ne zna što će dobiti a onaj koji ga izvršava ne zna što mora isporučiti. I dok nitko od toga ne želi neku konkretnu korist to možda može proći. Ali ako netko očekuje da će iskoristiti nešto od BIM-a na projektu onda bi trebalo definirati i što je to i kako do toga doći.

Iz iskustva znam da je na početku svima lakše da se ništa ne definira. To je brže i jednostavnije. Krećemo u projekt bez komplikacija sa vjerom da će sve biti kao treba. Ponajviše iz razloga jer se uglavnom niti ne zna što bi moglo krenuti krivo. A što su nam manja očekivanja od BIM-a to nam je to i manje važno.

BIM-om od početka

Konkretiziranje BIM-a treba prethoditi ugovaranju projekta i ne možemo to ostaviti za rješavanje “u hodu”. To su pravila kojih trebaju biti svjesni svi sudionici i na neki se način “obvezati” da će poštivati od samog početka. Jer shvaćanje kako iskoristiti BIM je kod svakoga različito a kako projekt odmiče tako smo – ukoliko nismo postavili jasna pravila – sve dalje od nekog zajedničkog BIM-a. Bez dogovorenih pravila na projektu se često nađemo pred dilemom hoćemo li u ovom času uvesti nešto novo za što nismo spremni ili ćemo “još samo ovaj put” raditi po starom pa ćemo drugi puta usvojiti novi način. Pogađate što uglavnom prevagne.

Iskustvo je vrijedno

Nažalost ovo je sve malo teže objasniti bilo kome tko nije prošao neki BIM projekt u nekoj formi. Moja uloga jest ljude uputiti u to kako bi to trebalo izgledati i pomoći im da to i ostvare. Ali usprkos mojim nastojanima, prečesto se događa da na početku nema vremena za dostatno definiranje onoga što bi mi od BIM-a htjeli nego se olako kreće u projekt. Po putu se otkrivaju stvari koje nisu definirane i koje nam rade problem te njihovo rješavanje opet zahtijeva vrijeme ali to u trenutku kada ga imamo najmanje. I tako na kraju utrošimo više vremena nego da smo od početka krenuli kako treba a rezultat je lošiji jer nismo uspjeli/stigli iskoristiti BIM potencijal. I da…obično se na kraju projekta pojavi ona tvrdnja: “E, da smo barem od početka radili tako…”.
Drugi projekt sa istim sudionicima već je puno lakši jer svi imaju neko iskustvo i saznanje da je planiranje zajedničkog načina rada presudno ako želimo iz ovog načina rada izvući optimum.

Zato mi se čini da je na projektu uloga nekoga tko je prošao taj proces bitna. Bitna iz razloga da ukaže na bitne stvari koje treba “postaviti” na početku ali i zato da može “prilagoditi” BIM proces po putu jer koliko god se na početku dobro on definirao to je ipak “živa” stvar koja se mijenja tijekom trajanja projekta.

Naravno to što nemamo nikakva “naša” zajednička pravila niti upute ne olakšava nam ovaj postupak. Time je još bitnija uloga nekoga unutar firme ili vanjskog suradnika tko je upoznat sa ovom problematikom. Nekoga tko će oformiti dokumente koji definiraju BIM proces i voditi ga prema željenom cilju. To je ona pozicija BIM managera koja je kod nas još uvijek uglavnom svedena na nekoga tko izrađuje BIM model.

Minimum BIM-a

Samo definiranje BIM procesa može biti opsežnije ili pojednostavljeno – ovisno o aspiracijama- ali neke osnovne stvari je nužno definirati. Ukoliko ne definiramo ništa točno to ćemo najvjerojatnije i dobiti.

Za početak mislim da bi bilo dobro da prihvatimo da na projektu ne bi smo trebali tražit BIM koji, barem u nekoj mjeri, ne definiramo što bi trebao biti i, s druge strane, ne pristajati na isporuku BIM-a za koji ne znamo što jest. Predlažem da se odvoji barem toliko vremena da svi ključni sudionici sjednu zajedno za Skype i dogovore barem ono osnovno za funkcioniranje BIM projekta. A ima nas koji možemo u tome pomoći ukoliko je potrebno.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.