Gdje smo s BIM-om?

by | stu 1, 2023

Nakon nekog vremena, malo manje zadubljenosti u ovu temu, osvrnuo sam se malo i pokušao sagledati BIM situaciju kod nas. Količinom čini mi se da BIM-a ima više. Više ga se spominje, više  ga ljudi korist, više projekata je u BIM-u,… ali da li je kvalitetniji?

BIM kao nužno zlo

Neki su prihvatili BIM kao sredstvo za sudjelovanje na projektima na kojima bez toga ne bi mogli sudjelovati. I dalje je to nužno zlo ali sudjelovanje na projektima je ipak bitnije. Proces kako rade im se čak i pokvario jer troše više vremena na neke stvari koje su prije bile brže ali cilj to opravdava. Ovdje je ideja odraditi minimum BIM-a samo da se zadovolji forma, a procesi su i dalje uglavnom kakvi su bili i do sada.

BIM za optimizaciju rada

Neki su prigrlili BIM kako sredstvo da budu efikasniji. Nakon prvih par projekata shvatilo se koje to benefite može donijeti i nastavilo se razvijati u tom smjeru. Polako su se stvari počele i ubrzavati i sada je teško uopće zamisliti da se može raditi drugačije. Sudjelovanje na BIM projektima nije primarni cilj ali se pokazalo da je i to jedan od tih benefita koje se pojavio. Ovdje je ideja odraditi optimum BIM-a. Onaj optimum koji će iz projekta u projekt ubrzati procese, bez da značajno uspori rad. Još uvijek je naglasak na optimizaciji rada a ne i na kvaliteti projektnog rješenja.

BIM kao zanimacija

Nekolicina je krenula i korak dalje. Zaronili u BIM dublje. Istražuju što sve tu ima ili bi moglo biti. Možda i nije sve iskoristivo ali je zanimljivo i tu i tamo se ipak nađe nešto što na kraju ipak pokaže da je jako korisno. Teško je to možda iskoristiti na trenutnim projektima ali svakako je nešto što otvara možda i neke nove mogućnosti. To je i više od onog što bi mogli nazvati BIM-om, više je nastavak u neke nova tehnološka dostignuća koja su se pojavila u današnje vrijeme. Možda je to malo teže opravdati danas na aktualnim projektima ali su to dobra iskustva koja će svakako biti korisna u bližoj ili daljoj budućnosti.

BIM kao prevelik zalogaj

I ima onih koji su zadovoljni sa onim kako su radili i do sada. Projekti i dalje podnose klasični način rada, a neefikasnost je opravdana minimumom ulaganja sredstava i vremena. Koristi se to što smo društvo u kojem se uglavnom stvari odvijaju jako sporo i što smo industrija koja je jako troma.  I sretni su da su u poziciji da si to mogu priuštiti. Što je isto ok.

Za svakog ponešto

Generalno mi se čini da iako je BIM sveprisutan još je uvijek uglavnom na jako niskim granama što se tiče toga koliko koristi od njega imamo. Možda je to zbog projekata na kojima to nije ostvarivo a možda i zbog toga što smo se zadovoljili minimumom prednosti koje BIM pruža.

Dovoljno je projekata koji ne zahtijevaju nikakav napredak da moramo srljati u nešto novo. Dovoljno investitora koji traže BIM bez da točno znaju što u stvari žele tako da na projektu može sudjelovati bilo tko. Ima i dovoljno projekta generalno tako da ako ste efikasniji i brže možete kvalitetno odraditi projekt – možete uzeti još koji i zaraditi više.

Korak dalje

Veselio bih se vidjeti da se neke od ovih stvari i povežu. Da oni koji kvalitetno koriste BIM ne koriste to samo za osobnu dobrobit nego da koriste to i za kvalitetu krajnjeg rezultata – objekta. Da je jasno na projektima zašto se BIM koristi i da onda sudionici imaju i stvarne koristi. I da se još malo pomaknemo od osnovnih BIM primjena prema nekim danas aktualnim kako bi sve to digli na još malo višu razinu.

A i biti će zanimljivo vidjeti što će se dogoditi sa sve širom pojavom AI i u našoj industriji. Da li će to biti poriv za brže uvođenje BIM-a, ili ćemo jednostavno “preskočiti” BIM i krenuti raditi na neki novi način?

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.