Da li je Spacemaker BIM alat?

by | sij 30, 2023

Spacemaker je alat za urbano planiranje. To jest dosta usko područje koje do sada još nije bilo kvalitetno obuhvaćeno BIM načinom rada. No da li je Spacekmaker alat za BIM način rada? U Spacemakeru nemamo BIM objekte koji bi sadržavali informacija, ne možemo ga koristiti u osnovnim BIM zadaćama kao što su 3D koordinacija niti iz njega možemo dobiti upotrebljivu dokumentaciju za izvođenje. Da li je alat u kojem možemo crtati samo „markice“ građevina BIM alat?

Ja bih rekao da je. A evo i zašto.

Jednostavno do podataka

Znamo da je BIM proces projektiranja i izgradnje zasnovan na efikasnom korištenju informacija. Podaci se mogu ugrađivati u model i koristiti na razne načine. No unošenje pravih podataka nije tako jednostavan proces jer treba znati koje podatke i kako unijeti. A i dobivanje informacija iz tih podataka onda opet ima svoje izazove. Jer bez pravih alata teško je te informacije „izvuči“ a bez definiranih  kriterija teško je na osnovu tih informacija donijeti prave odluke. Kako taj proces može biti dosta zahtjevan tako  se uglavnom danas korištenje informacija svodi samo na neke jednostavne zadaće.

U ovom slučaju svi potrebni podaci nalaze se već u samom alatu ili se po potrebi automatski preuzimaju iz dostupnih baza podataka (koliko baze nisu dostupne moguć je i manualni unos). Na nama je samo da unesemo geometriju projektnog rješenja. Budući da se podaci ne moraju unositi manualno nego se „pojavljuju“ sami po sebi gubi se taj problem oko nedostatka potrebnih podataka.

Od podataka do informacija

Spacemaker nam nudi mnoštvo analiza i kvantitativnih podataka. Na taj način iz podataka dobivamo  informacije koje nam onda služe da donesemo prave odluke. Te analize se događaju  usporedo sa samim modeliranjem tako da su trenutno dostupne. Svaka nova varijanta rješenja automatski se provjerava i odmah možemo vidjeti što nam donosi bolje a što lošije po svim željenim kriterijima.

Informacije za optimizaciju

I ono što je možda najbitnije, a često se u klasičnim projektima ne odrađuje, jest da te informacije ne ostanu samo zabilježene i arhivirane nego da se u pravo vrijeme iskoriste kako bi se projekt unaprijedio i učinio najboljim mogućim. Cjelokupni proces rada u Spacemakeru fokusiran je baš na ovaj segment. Sve je usmjereno prema tome da što lakše dođemo do najboljeg rješenja konstantno prateći promjene prema svim relevantnim kriterijima kako se mijenja naše projektno rješenje. U tom iterativnom procesu vrlo jednostavno dolazimo do onog nama pravog rješenja.

Kvalitetno korištenje informacija jest BIM

Po meni je jedna od boljih definicija BIM-a: “Donošenje kvalitetnih odluka u pravo vrijeme na osnovu kvalitetnih informacija”. Ukoliko je to tako onda je Spacemaker svakako primjer vrlo efikasnog BIM alata. Jer nema boljeg vremena za odluke nego na početku projekta kada je cijena promjena minimalna i nema kvalitetnijih odluka nego onih koje smo mogli donijeti na osnovu sveobuhvatnih analiza našeg rješenja.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.