Budućnost (pa i) arhitektonskih natječaja II

by | stu 9, 2023

U prošlom članku bilo je riječi o tome kako bi već sada mogli izgledati arhitektonski natječaji. Sve što smo spominjali može se izvući iz modela i samo na osnovu same geometrije. Za malo naprednije načine kontrole potrebno nam je ipak nešto malo više…

Beyond geometry

Ukoliko želimo pomoć računala u ocjenjivanju kvalitete projekata i u segmentu koji ne pokriva sam oblik objekta npr. ispunjavanje zadanog programa, kvaliteta ugrađenih materijala, kontrola protupožarnih propisa i sl. morati ćemo osigurati i neke dodatne, tekstualne, informacije. Tu na scenu stupa BIM model – 3D model obogaćen sa svim onim podacima koji su potrebni da bi se mogao napraviti kontrola kvalitete projektnog rješenja.

Izazovi izrade adekvatnog BIM modela

Tu imamo dva izazova. Punjenje modela dodatnim podacima je jedan od njih. To nam traži neko dodatno vrijeme ali nam to vrijeme štedi u nekom drugom dijelu procesa. Drugi, puno veći, izazov je definiranje koji su to podaci.
I to možemo podijeliti na dva dijela.
Prvo – koji su to podaci koji će omogućiti automatsku kontrolu modela. Za to moramo poznavati željni rezultat i prema tome definirati što će se kontrolirati. I to unaprijed definirati kako bi svi znali što ugraditi u model.
Drugo – kako su zapisani ti podaci u modelu. Da bi računalo moglo “protrčati” kroz neki model ono mora znati što traži. I to što traži mora odgovarati unaprijed određenom obrascu. Tako mi za svaki podatak moramo znati više stvari npr. ime atributa koji se kontrolira, način zapisa vrijednosti tog atributa, tip vrijednosti tog atributa itd.
Banalan primjer – iako je: “Visina prostorije: 250cm” i “Visina sobe: dva i pol metra” nama ista stvar, računalu bi to moglo raditi probleme.

Standardiziranje potrebnih informacija

I tu dolazimo do onoga što nazivamo BIM standardima. Kako standardizirati podatke da iz njih možemo automatski dobiti korisne informacije. I to po mogućnosti ne samo da jednom natječaju nego na svim natječajima. I ne samo na natječajima nego još i važnije na npr. izdavanjima građevinskih dozvola.
Tu onda dolazimo i do te digitalne transformacije. Digitalizaciju smo obavili sa e-dozvolama sada još moramo i “transformaciju”. Iskoristiti tehnologiju da stvari znatno unaprijedimo a ne samo da ponovimo iste procese – samo u digitalnom obliku.

Prava korist od BIM-a

Ta priprema podataka za “pametno” korištenje je ono što je od krucijalne važnosti za budućnost naše industrije. Takav standard bi nam svima omogućio da pripremimo svoje alate i procese da budemo kompatibilni u svakoj prilici, a i onima koji kontroliraju te podatke da su spremni za prihvaćanje naših modela. Možete zamisliti koliko bi se tu uštedjelo vremena samo na izdavanju dozvola.
Naravno da ovo sve već negdje postoji. I da možda ni tu ne trebamo otkrivati toplu vodu. Samo trebamo odlučiti da je to dovoljno bitno. Po meni se tu nameće jedno važno pitanje – tko to treba odlučiti?

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.