BIM – bolje danas ikako nego savršeno ali nikad

by | lis 21, 2019

Iz godine u godinu pohađam velike BIM ili bolje rečeno tehnološke konferencije i gledam kako su neki daleko odmakli sa rješenjima. Još nedavno smo si bili tu negdje a danas mi se čini da ih više ne možemo stići.

I sam mogu pronaći mnoge izgovore zašto mi to ne radimo. Ali kada malo pogledam vidim da i tamo nije svima med i mlijeko. Ali ipak su krenuli, implementirali napredne alate i ostvarili velika poboljšanja. Neki su naravno i daleko odmakli s rješenjima. Iako veliku ulogu ima i to što su ono “dobili” projekte na kojima će raditi ili su imali bolje financijske mogućnosti, ipak mi se ne čini da je to glavni razlog za taj napredak.

JUST DO IT!

Ono što mi se čini da nas najviše razlikuje je to da su se oni ulovili u koštac s time i da koriste rješenja koja postoje i pokušavaju ih iskoristiti do maksimuma. Maksimuma na svojim projektima ali i maksimum mogućnosti tih alata. Alati nisu savršeni i imaju svoje boljke i vjerojatno će neka slijedeće inačica biti bolja, ali tako je to uvijek. Ali mislim da je bitno da počnemo što prije koristiti ono što imamo na raspolaganju. Bolji je ne savršeni alat koji koristimo danas nego neki savršen koji će se pojaviti u budućnosti ali ćemo uvijek čekati pravo vrijeme da ga počnemo koristiti. Krenimo koristiti to što nam se nudi i iskoristimo to koliko god možemo. Mislim da ćemo tako prije doći do napredka.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.