BIM u kiltu #3

by | lis 16, 2019

Ima tu i predavanja sa vrlo praktičnim savjetima. Jedno takvo je i dobra praksa korištenja rješenja BIM 360 za kolaboraciju na projektu. Kako ga i sam koristim zanimala su me i tuđa iskustva. Jer ipak je to drugačije kada to rade “veliki”. Situacije koje i mene znaju koji puta zamisliti javljaju se i drugima. Ali kada imate 50 projekata sa po više od stotinu sudionika na svakom simultano… razumljivo je da sitnice postanu malo veći problemi. Drago mi je mi mali nismo jedini koji se s time susreću. Korisno je vidjeti njihova rješenja ali i s kojim su se stvarima pomirili pa ni ja više neću oko toga razbijati glavu. Ali sve su to rješenja još u razvoju tako da će neke od tih situacija sigurno biti riješene… a one druge? 😉

Ima i predavanja gdje si potvrdim da ne zaostajemo puno u znanjima i mogućnostima za nekima. Alate imamo, znanje imamo, ili neki od nas imaju i voljni su ga podijeliti. I projekte imamo. I ponekada je jedino što nas razlikuje to što oni to rade a mi ne. Nisu sve, ali neke stvari su jako jednostavne. I prava je šteta da ih ne koristimo. Praćenje količina i napredak izgradnje na primjer. Jasno je meni da “nekima” nije u interesu da se sve zna i da možemo loviti u mutnom. Ali nadam se da će se pojaviti i neki kojima će biti važno da posao bude unutra roka i budžeta i tko će to cijeniti. Cijeniti dovoljno da će se i nama isplatiti uložiti u znanja i alate da to i ostvarimo.

O sve većoj važnosti znanja programiranja i u našoj struci pišem već nekoliko godina pa da se ne ponavljam. Mogu samo reći da je sve prisutnije. I ne samo vizualno programiranje. Kada smo kod toga čuo sam još jednu novost u kuloarima. Iako je i do sada bilo, zaobilaznim putem, moguće koristiti Rhyno i Grasshoper u Revitu uskoro bi trebao izaći plugin kojim će se moći tome iz Revita pristupati direktno. Zanimljiv miks.

Ovo predavanje bi opisao ovako. Upita predavač sudionike tko je koristio IFC format i svi digoše ruke. A ima li tko da ima dobra iskustva s time? Nijedna ruka u zraku. Uzevši da su prisutni uglavnom tvz. superuseri BIM alata onda nas ne treba čuditi da i sami imamo razne neželjene situacije s tim formatom. Ali za sada bolje nemamo pa moramo s time kako najbolje znamo. Uz prikazanu dobru praksu korištenja IFC formata sa Revitom vjerujem da će biti malo lakše.

Autodesk je na BILT-u platinasti sponzor ali ovo nije mjesto gdje se Autodeskovi alati hvale na sva usta. Ali opet, svi su svjesni da su to ipak, uzevši i širinu koju pokrivaju, ponajbolji alati koji postoje. Taka da predavanja uglavnom daju realnu sliku rada sa alatima pa kada postoje i neki nedostaci čujemo kako ih prevladati ili zaobići. Tako je to s spomenutim IFC-om, BIM360… Lako je nama suditi kako neki od tih alata nisu savršeni jer ih znamo u dušu. Ostali nam se čine ponekada bolji ali pitam se dali je to stvarno tako ili ih samo ne poznajemo dovoljno dobro da bi znali i što sve kod njih ne valja?

Iako je VR stara vijest ipak je i tu prikazano nešto novo. Novost je da možemo ne samo kretati se kroz model nego da možemo i sami stvarati ili dopunjavati model. Za sada je to igranje masama ali to je tek početak. Ali i to nije sve. To možemo raditi i u suradnji sa kolegama u VR okruženju. Jedan gradi, drugi ruši…;)

Sve u svemu opet jako inspirativna tri dana. Sada malo da se slegnu dojmovi pa da vidimo što bi mogli primijeniti i kod nas da se pomaknemo još jedan korak u pravom smjeru.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.