BIM u HR vs HR BIM

by | sij 26, 2020

BIM u HR

Čini mi se da sam ostao dužan ovo pojašnjenje iz prošlog članka. BIM u Hrvatskoj se probija. Svatko se s tim nosi kako zna i umije. Svatko otkriva svoje načine kako ga najbolje iskoristiti u svom uredu. No druga je situacija kada se više ureda sretne na nekom projektu a to i je ideja BIM projekta. Ima primjera, iako su rijetki, da se tada BIM proces efikasno koristi no uglavnom to nije slučaj. To bih nazvao  BIM u HR.

HR BIM

Ono na što sam ja mislio pod HR BIM bio bi neki naš zajednički BIM „standard“ koji nam može svima poslužiti kao nešto što možemo iskoristiti da nam BIM projekti budu efikasniji i jednostavniji. Da imamo neki zajedničke temelje barem u obliku uputa, praktičnih smjernica, odabranih klasifikacija i LOD standarda, predložaka, tipskih  ugovora i …
Da se ne pitamo svaki puta iz početka kako?  I da ne otkriva to svatko za sebe. I da na kraju opet imamo mnoštvo različitih rješenja koja nisu međusobno kompatibilna. A još k tome da je svatko od nas izgubio vrijeme da do njih dođe. I da se razumijemo – i kada ćemo imati neki HR BIM to ne znači da ga moramo koristiti na našim projektima (osim na javnim ako ga država donese) nego samo da imamo nešto što možemo iskoristiti ako nemamo nešto bolje. A ukoliko će biti iole kvalitetan, vjerujem većini će biti lakše koristiti te „standarde“ nego  iz početka izmišljati nešto novo.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.