„BIM“ standardi

by | lis 19, 2020

Neki dan smo se sastali nekolicina nas BIM entuzijasta i ponovo pokrenuli temu standardizacije. U okviru toga i BIM standarda. I o čemu smo pričali? Nažalost o debljinama linija i vrsti šrafura… uglavnom o grafičkim standardima. Ne zato što mislimo da je to najvažnija stvar kada pričamo o BIM standardima, jer to po meni veze puno s BIM-om nema, nego zato što niti to nije još posloženo kod nas. A teško je krenuti na nešto naprednije dok nisu posložene osnove, što uključuje još neke elemente osim grafičkih standarda i opreme nacrta. U stvari nije da nemamo to riješeno – ali imamo na način da je to svatko riješio za sebe. I to može funkcionirati za pojedinačne urede ali nema to veze sa zajedničkim standardima i prednostima koje oni donose.

Zajedničko viđenje stvari

Ideja BIM-a je da više timova radi na istom projektu u (što užoj) suradnji. Pa je tu dosta bitno da imamo standarde kojih se možemo držati i to po mogućnosti ne samo na jednom projektu nego na svakom. I možda su tu grafički standardi i najmanje važni. Ali koju klasifikaciju građevinskih elemenata koristiti, koji LOD/LOI standard, koje faze u razvoju rojekta,…isl. Teško ćemo uspješno surađivati ako će svatko imati svoje viđenje stvari.
Iz perspektive nekoga tko je osmislio standarde za više ureda mogu reći da jedva čekam da nešto zajedničko dogovorimo. Jer utrošak vremena za dogovor oko toga kako bi to trebalo izgledati svaki puta iz početka, a onda i izrade samih uredskih standarda odnosi puno, rekao bih nepotrebnog, vremena kojeg možemo vjerujem bolje iskoristiti. A na kraju ćemo se i bolje razumjeti.

Prvi korak

Zato se nadam da ćemo ovaj puta konačno riješiti taj, rekao bih, prvi korak i pozabaviti se nekim po meni važnijim BIM standardima koje će nas nadam se malo odvojiti od izrade same dokumentacije i približiti nekim naprednijim stvarima za koje BIM možemo iskoristiti. Sklon sam i tome da u nekoj mjeri preuzmemo već uhodane tuđe standarde a ne da nužno izmišljamo nešto svoje iz početka. Naravno tako da ih prilagodimo našim mogućnostima i tako da stvarno pojednostavimo stvari a ne da još više zakompliciramo.

Drugi korak

No jedno je osmisliti standard a drugo je prihvaćanje istog. To mi se čini kao još veći izazov za sve nas. Za to će trebati više nego šačica entuzijasta. Nametanje mi se ne čini kao put kojim treba ići, ali znamo svi kako to kod nas izgleda kada nešto nije obavezno, Morat će nekako većina nas shvatiti što nam standardizacija donosi i trebati ćemo uložiti neki zajednički napor da to zaživi. Jer od standarda koji stoje na nekoj polici nema puno koristi.

Naravno neki će i dalje koristiti neke druge standarde na svojim projektima. Ali ako se do događa zato što imaju opravdani razlog za to i znaju da im ti bolje odgovaraju onda je to u redu. Ali ako ih koriste zato što nije bilo nikakve preporuke pa su uzeli prvi koji im je pao pod ruku ili još gore ne shvate da im standardi trebaju i time samo još više zakompliciraju cijeli projekt… to bi mogao biti problem.

Zanimljiv mi se čini taj drugi korak. Nadam se da će biti prilike da u neko dogledno vrijeme i o tome razgovaramo. No o tom po tom…

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.