BIM standardi – luksuz ili nužda?

by | sij 3, 2022

Ukoliko se želimo pozabaviti unaprjeđenjem rada u struci ima sigurno stvari s kojima s trebamo prije pozabaviti nego sa BIM standardima. Cijene usluga, kvaliteta usluga, status struke, zakonodavstvo, edukacija,… mnoštvo je stvari koje bi vjerojatno u većoj mjeri doprinijele širem krugu kolega nego BIM standardi. I ne mislim da je ovo prioritetna tema niti tema kojom se svi trebamo baviti. Ali mislim da je došlo vrijeme da se neki od nas time pozabave.
Jer BIM ipak je prilika da neke stvari u struci posložimo, redefiniramo, podignemo kvalitetu usluge i relevantnost naše uloge u cjelokupnoj industriji. Pa tako mislim da ne možemo čekati da se sve važnije „posloži“ prije pa da se onda počnemo baviti BIM-om.


Situacija danas


U zadnje vrijeme nekoliko mi kolega obratilo mi se da sličnim pitanjem: Trebamo u BIM projekt ali nije nam baš jasno što bi to u stvari bilo? Neki od njih su morali raspisati BIM projekt, neki organizirati a neki sudjelovati na njemu.
Česta je situacija da mnogo ljudi kod nas koji moraju krenuti u neki BIM projekt uopće ne znaju što bi to trebalo biti? Što se od njih traži uopće? Načelno je svima jasno da su to neki novi alati i neki 3D model ali čemu to služi i kako to napraviti da bi služilo svrsi to je nejasno. Tome pridonose i naručitelji koji su čuli za BIM i traže ga, ali bez ideje što bi oni s njime točno. I kada se to dvoje spoji dolazimo da apsurdne situacije da se ide u BIM – što je svima ogromni trud – da na kraju nitko od toga vjerojatno neće imati nikakve koristi.
Naravno ovdje ne govorim o tzv. malom BIM-u koji se neki uredi implementirali kako bi unaprijedili svoje poslovanje i posložili ga tako da si ubrzaju izradu projekata ili već što. Toga ima i to je za svaku pohvalu. Ovdje je riječ o malo širem BIM-u.


Zašto priča o BIM standardima?


Priča o BIM-u je priča o tome kako nešto raditi bolje. Ali ne bolje od drugih nego bolje s drugima. Ideja BIM-a je da u efikasnoj suradnji dolazimo do boljeg rješenja. Da radimo na način koji omogućava da svi sudionici u procesu što bolje mogu iskoristiti trud onih drugih kako bi odluke bile što kvalitetnije i brže. A da bi veliki broj sudionika mogao efikasno surađivati potrebno je da se na jednostavan način mogu dogovoriti oko toga što žele i kako to žele napraviti.
Za te dogovore moramo imati neke predloške, ne možemo svaki puta krenuti od početka. Mislim možemo, ali to bi stvarno bilo neefikasno jer je većina takvih stvari iz projekta u projekt slična pa je glupo kretati svaki puta iznova.
E to je upravo ono što danas kod nas ne postoji pa je tako svaki pokušaj BIM projekta osuđen na to da se:

  • troši enormno vrijeme da se nešto tako osmisli – smanjuju se apetiti jer za to obično nema vremena
  • ništa ne definira pa se problem odgađa za neku kasniju fazu – odustaje se po putu
  • odustaje se odmah na početku jer se shvati da je to prekomplicirano


Početak opće prihvaćenog BIM-a


Kako bi se BIM počeo koristiti na više projekata i kako bi na onim na kojima se koristi on polučio rezultate koje očekujemo potrebno je da je svim sudionicima na projektu jasno zašto i kako koristiti BIM. Mislim da neće svima biti najlakše ispuniti sve potrebne zahtjeve ali barem da je svima jasno što bi trebalo napraviti. Što je to barem minimalno potrebno definirati i ispuniti kako bi imali koristi od korištenja BIM-a na projektima?

Zato trebamo imati nešto što je svima jasno i jednoznačno kako bi se svi oni koji se prvi puta susreću sa tim mogli snaći i barem znati što ih čeka na takvom projektu. Naravno neće sve to biti lagano primijeniti iz prve ali barem neće biti lutanja u prostranstvu nepoznanica i mogućnosti.


Ipak prije nužda

Mislim da su u našem slučaju neke konkretne, opće priznate upute kako dogovoriti BIM projekt nužda – ako želimo krenuti u BIM projekte od kojih ćemo imati koristi. Hoće li se to zvati standardi, smjernice, uputstva, … nije niti bitno. Samo da je to nešto što će svima biti jasno i u formi da je dovoljno konkretno da se može upotrijebiti na svakom projektu koji pretendira da bude BIM projekt.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.