BIM s kiltom #2

by | lis 15, 2019

Sa kojim danom zakašnjenja ali ipak…

Još se nisu slegli jučerašnji dojmovi a već stigao novi kontingent. Prvo Još malo predavanja o implementaciji BIM-a u veliki ured. Mada ono što se prezentira u ovim slučajevima nije ono što bi prvo pomislili. Rijetko se spomene BIM alat, a većim dijelom to je priča o ljudima i procesima. Kako postići da tu promjenu svi što bolje prihvate a ne da se osjeća otpor na svakom koraku. 

Jako korisno je bilo slušati i o Škotskom putu u BIM. Nastavno na UK mandate i standarde Škotska je imala svoju dodatnu “nadogradnju”. Lijep primjer koji nam pokazuje kako bi se to moglo i “negdje” drugdje uvesti. No vidljivo je da iza toga stoje dvije državne agencije, mnogo znanja i truda i možda najvažnije- vizija zašto sve to. Onda to ide. Bez toga…isto znamo kako ide.

Najkorisnija su iskustva ostalih na projektima kakve i sami radite. Kako do modela više nije pitanje nego kako što bolje iskoristiti te modele. Kolaboracija je tema koja se provlači kroz mnoga predavanja. Automatizacija je još jedna tema. Puno je zadataka na projektima koje treba raditi opetovano i tu automatizacija može uštedjeti puno vremena. Može i na nama bližim „malim“ projektima a kamoli kada imate velike projekte pa onda i više njih. Zanimljivo je tako bilo vidjeti kako to radi Ramboll kod upravljanja kolizijama.

Ponekada pomislim kako sam možda, od nekoliko ponuđenih predavanja možda mogao izabrati i neko drugo. Ali ne i kada se nađem na predavanju na kojem se traži mjesto više. Nije niti čudo kada predavanje drži čovjek koji je jedan od začetnika Revita i sve do nedavno je radio na razvoju generativnog dizajna u Autodesku a sada radi u Tesli. A pomaže mu šef razvoja Dynama. A tema je generativni dizajn u praksi tj. praktične upute kako to raditi. Zanimljivo nadasve. A onda na slijedećem predavanju nam pokažu, a tko drugo nego Danci, kako je tako nešto upotrebljeno na pravim projektima. Urbanizam, arhitektura, interijer… Još nedavno je to bila samo ideja, danas je stvarnost. Brzo to ide…brže nego sam i ja mislio.

I malo apropo cijene takvih projekata. Što sada kada je projekt, uz pomoć tehnologije gotov za desetinu vremena. Kako se to naplaćuje? Zanimljiva situacija. Kod BIM-a smo htjeli naplatiti više ali naručitelj nije htio više platiti. A sada će naručitelj dobiti rezultat puno brže i pretpostavljam da će tražiti i nižu cijenu. Još jedan izazov za nas. Oni koji to već rade kažu da se cijene usluga nisu mijenjale. Cijena projekta je određena vrijednosti koju isporučujemo naručitelju. I to je što on plaća. A naša efikasnost tj. koliko brzo možemo doći do te kvalitete je naša stvar i nešto što će, čini mi se, biti presudno za uspješan biznis model u budućnosti.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.