BIM s kiltom #1

by | lis 11, 2019

Prvi dan BILT -a u Edinbourghu je za nama. Proletio je uz mnoštvo novih saznanjai nekih več poznatih tema ali saglesanih iz novih perspektiva. Moram ponoviti onu misao koja mi se ponavlja svaki puta kada tako negdje odem a to je da je svaka sličnost sa situacijom u kojoj smo mi slučajna, nażalost. No dobro kada smo to, opet, riješili da se mo osvrnem na današnji dan.  O čemu se priča kada se priča o BIM -u a kada o tome pričaju oni koji znaju to iz prakse na relevantnim projektuma?

Hm…Bilo je i jedno predavanje i o tome kako se u Revitu nešto može napraviti i rekao bih da je to izuzetak. A i tu je Rwvit bio samo pasivni promatrač jer su se podaci dovukli iz nekoh drugog programa, ubacili u Dynamo i onda ae u Revitu nešto stvorilo. 

Teme se krwću od nečega iz grupe AI, Machine Learning, Generative Design i Blockchain u AEC pa do kako koristiti podatke koje imamo o projektu ali i svom poslovanju na način da ih stvarno koristimo na efikasan način. Teško mi je malo ovo i objasniti jer nazalost ili na sreću ovo nije neki produkt nego ideja kako bi to ili će to nekada funkcionirati. Rekao bih da su to više teme koje nadograđuju BIM. Svakako zanimljivo za čuti pa makar i samo zbog ideje kuda sve to ide ili może ići. Kao što sam napisao, ali i ne još objavio, u članku potencijal BIM-a, nekeko je jako različito viđenje BIM a ovisno o smijeru iz kojeg gledamo. Odavdje je lako za pomisliti – pa ajdemo konačno u taj BIM, ali znam da postoji i ona druga perspektiva. Ali moram priznati da, koliko god me te napredne ideje inspiriraju, ipak nekako sam više inspiriran nekim praktičnim predavanjima. Predavanje tipa kako BIM odjel brine o BIM projektima i sudionicima na projektu kako bi takav način rada bio što efikasnije usvojen je, osim što je inspirativno, i neposredno korisno. Mjerilo je drugačije ali problemi s kojima se u takvim slučajevima susrećemo su isti ili slični. I dosta prikazanih koraka kako su to radili na početku su slični ali opet dobro je nekada i potvrditi da nisi usamljen u onome što radiš, kako je to i kolega primjetio. Ali otišli su oni i koji korak dalje pa se moglo naučiti i nešto novo i to, malo za promjenu, i na tuđim greškama 🙂

Predavanja je nažalost 5 puta više nego što se može prisustvaoavti pa je ovo uglavnom presjek onoga što sam ja izabrao. Srećom tu su i dečki iz Vertiva pa razmjenimo info i o onome što su oni pogledali. 

Dobar dojam o potrebama BIM korisnika može se dobiti i prema onome što nude izlagači. Tu i nema nekih velikih novosti. Mislim iz perspektive prošlogodišnjih sličnih evenata. Nekoliko glavnih grupa su: Real time vizualizacija i VR, kolaboracija i koordinacija Na BIM projektima, reality capture, upravljnje informacijama i add-inovi za osnovne BIM alate. Za svakoga ponesto…jednom kada ćemo stasati da nam treba nešto iznad osnovnih alata a i kada se pojavi projekt koji će to moći financirati.

I do se na predavanjima može čuti ono najnaprednije u razgovoru sa sudionicima može se dobiti bolji dojam stvarnog stanja stvari. Taj dojam ipak daje malo utjehe 🙂 

Veselim se novim saznanjima već sutra. 

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.