Dugo toplo ljeto je iza nas. Meni je pogotovo bilo dugo ove godine igrom slučaja. Godilo mi je. Ali nosi to i svoje “loše” strane. Treba se i ponovo “ufurati u kolotečinu”. Nije to baš lako:) No ovakav odmak dobro dođe i da malo sagledamo stvari iz druge perspektive. Tako je i u slučaju BIM-a.

Pa mi se tako ovako s odmakom postavlja jedno pitanje: Jesmo li mi zaista za BIM? Da li mi kao društvo jesmo za optimizirani i transparentni način rada kojim ćemo nešto ušparati . Ili držimo figu u džepu i ustvari navijamo da je sve netransparentno kako bi što više ušićarili?

Nećemo

To je informacija koju bi bilo dobro znati. Jer ako je ideja ovo drugo onda sav trud oko toga da uvedemo nove tehnologije koje će nas unaprijediti i dati nam više informacija kako bi imali veću kontrolu nad procesom i rezultatom pada u vodu. I onda da se možda i ne trudimo previše oko toga. Ne sudim samo se pitam. Logično je ustvari. Jer ako BIM-om moženo ušparati npr. 20% na nekom projektu a muljažom možemo izvući 30% onda zašto bi ulagali u nove tehnologije da dobijemo manje? Ako BIM-om napravim nešto za dva dana što je trebalo inače četri a onda čekam mjesec dana da se sa projektom nešto desi onda to nije ubrzanje od 50% nego deset puta manje. Mislim da tu leži problem i da su to stvari kojima se trebamo pozabaviti kako bi krenuli naprijed.

Oćemo

No ako je slučajno, barem u nekom užem dijelu, odgovor ono prvo da stvarno želimo biti efikasniji onda se stvarno trebamo primiti posla i krenuti ozbiljno u tom smijeru. Jer ljudi moji jako smo tromi, čast izuzecima. Ja ću se truditi i dalje u ovom smijeru, drugačije ne znam. Vjerovati da nas ima dovoljno koji želimo unaprijediti stvari i da BIM ima svoje mjesto i tu kod nas. I da smo spremni zasukati rukave i krenuti u to malo ozbiljnije a onda i konačno ubrati i neke plodove takvog načina rada.

Pitam se ovo i zato jer sam uključen u razne inicijative, od strukovnih udruga, udruga građana do edukativnih ustanova, gdje zajedno s kolegama BIM entuzijastima, pokušavam doprinjeti struci znanjem i iskustvom na ovom području. Sve je to volonterski što i nije neki problem ako je ideja da svi zajedno idemo naprijed. Ali ako je ideja neka druga…

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju Autodeskova BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.
Show Buttons
Hide Buttons