BIM nužda ili prilika?

by | ruj 6, 2019

Sve veći broj ureda prelazi ili razmišlja preći na BIM sa različitom idejom zašto to rade. Nažalost veliki broj ureda ulazi u to zato što su “primorani”. Bilo da su prepoznali da uskoro neće moći sudjelovati na relevantnim projektima ili zato što im se to već događa. Iako je ta nužda pogotovo kod nas puno puta razlog za krenuti u nešto novo mislim da bi nam bilo bolje prepoznati prilike koje nam se pružaju u tom procesu. Po meni prelazak na BIM trebalo bi prihvatiti kao priliku, da kada već trošimo vrijeme i novac da napravimo promjenu, iskoristimo tu priliku ne samo da možemo isporučiti BIM model nego da uz pomoć novih alata i procesa optimiziramo rad i tako postanemo efikasniji i konkurentniji. Za većinu ureda čini mi se da je baš to pravi razlog prelaska na nove načine rada i da je to ono što će donijeti plodove, ako ništa barem dok čekamo na neki prvi “pravi” BIM projekt.

Ubrzanje rada

Sami BIM alati u njihovoj osnovnoj funkcionalnosti nude mogućnost da se rad ubrza. Samim time što modeliramo gotovim elementima i gradimo model iz kojeg generiramo dokumentaciju a ne produciramo svaki zaseban list dokumentacije trebalo bi se postići ubrzanje. Kada dodamo to da jedan element trebamo “postaviti” samo jednom u projektu a ne na svakom listu dokumentacije mogućnosti ubrzanja su očita.
No tu ne treba stati. Novi alati nude nam razna rješenja da ubrzamo svakodnevni rad. Bilo mi dobro sagledati proces rada i vidjeti gdje se troši najviše vremena i koliko nam nova rješenja mogu pomoći da to unaprijedimo. Možda BIM nije uvijek odgovor na to pitanje ali u mnogim slučajevima, sa novim alatima i njihovim uklapanjem u bolje osmišljene procese, možemo si dosta pomoći. Naravno ako uvidimo da nam je proces spor zbog nekih drugih stvari na koje ne možemo ovako utjecati onda se trud na ovom polju možda i ne isplati.
Jednom kada ustanovimo što možemo ubrzati i kako to možemo ubrzati dobro je to i sastaviti u formi propisane procedure. Kako bi svaki drugi puta i svatko tko dobije takav zadatak mogao to ponoviti bez dodatnog “istraživanja”. Uz napredne alate i kvalitetne procedure rada u njima mnoge zadaće koje smo do sada imali možemo značajno ubrzati i već time “isplatiti” ulaganje.

Kvaliteta

Kvalitetu je također moguće unaprijediti korištenjem BIM alata. U prvom koraku možemo imati kvalitetniju dokumentaciju. Usklađenost dokumentacije je prva stvar koju vidimo. Kako sva dokumentacija dolazi iz istog izvora skoro pa je nemoguće postići da je neusklađena, barem kada govorimo o projektu jedne struke. Kontrola ovakvog projekta je uvelike olakšana i to doprinosi da iz ureda ne izađu nešto nekvalitetno. Automatizacija nekih postupaka je također alat kojim možemo utjecati na kvalitetu, jer nećemo ovisiti o vještini svakog pojedinca koji sudjeluje na projektu, a naravno i tako možemo dobiti i dodatna ubrzanja.
Kvaliteta projektnog rješenja je ono što je stvarna vrijednost rada na ovaj način. To je ono što daje pravu vrijednost. Do toga ćemo doći tek nakon nekog vremena kada na pravi naći počnemo koristiti BIM model. Ali i to može biti motiv da što prije krenemo u izradu kvalitetnih BIM modela. Kada jednom imamo kvalitetan BIM model možemo na jednostavan način doći do informacija kojima možemo utjecati da naš projekt vodimo prema kvalitetnijem ishodu.

Sudjelovanje na BIM projektu

Iako je danas mišljenje – da kada se pojavi BIM projekt na kojem trebamo sudjelovati – treba samo kupiti alate i možemo odraditi taj projekt, nije to baš tako. Možda možemo imati sreće da netko tko naručuje takav projekt nije dovoljno upoznat što će mu pa nam i ispije ovaj naum. Ali kod iole informiranijeg naručitelja neće baš sve proći pod “BIM”. Ali ako i uspijemo odraditi takav projekt pitanje je s kolikom žrtvom ćemo to napraviti. Zato je pravovremeno savladavanje alata i procesa važno za uspješno sudjelovanje na ovakvim projektima.

Image ureda

U današnje vrijeme nije zanemariv niti ovaj segment. Iako je moguće predstavljati da radimo u BIM-u i bez da stvarno vladamo time teško ćemo zavarati iole ozbiljnijeg naručitelja. Tako da, iako je PR bitan za ovo, isto tako važno je biti osposobljen sa obavljanje takvih zadaća i biti informiran kako bi smo se mogli adekvatno razgovarati o ovoj temi i dogovarati BIM projekte.

Prvi koraci

Sve ovo gore pretpostavlja odabir pravih BIM alata i rješenja. A i ne samo odabir nego i savladavanje istih. Na što se god odlučimo nećemo proći bez toga da utrošimo neko vrijeme kako bi smo savladali alate, ustanovili procedure i uhodali procese. Uz vrijeme važna je i odlučnost da se to postigne. Ako ne svih uključenih onda barem onih glavnih koji će to moći „nametnuti“ svima uključenima. Nažalost bez ove dvije komponente teško ćemo se prebaciti iz klasičnog načina rada u moderni – efikasniji način rada.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.