BIM ili Kako bolje?

by | pro 11, 2017

Ako mene pitate što je to BIM rekao bih da je to odgovor na pitanje: “Kako bolje?” (Nešto više ovdje). Ali što je to bolje i kao napraviti konkretne korake?

U našoj struci bolje bi moglo biti efikasnije (brže i kvalitetnije) ako se odnosi na proces ili kvalitetnije ako se odnosi za rezultat. Pa kako to možemo biti brži ili kvalitetniji uz BIM.

2D Dokumentacija

Prelaskom na BIM alate 2D crteže razmjenjujemo 3D parametarskim modelima ali ih večina kolega i dalje uglavnom koristi za izradu 2D dokumentacije. To je logičan korak samo je bitno da shvatimo da treba biti prolazan. 2D dokumentacija do koje smo došli brže i koja je kvalitetnija nego do sad, samim time što se svi prikazi generiraju iz istog modela pa ne može biti neusklađena, korak je naprijed. Informacije o projektu koje smo imali do sada imamo i dalje ali do njih možemo doći automatski pa je i tu ubrzanje očito.

Na jednostavnijim projektima koje smo mogli i do sada jednostavno sagledati razina kvalitete se neće drastično podići ali brzina će biti znatno veća. Naravno nemojmo to očekivati baš na prvom projektu. Na kompliciranijim projektima gdje koji su daleko od nekih tipskih rješenja brzina se zbog kompleksnosti rješenja vjerojatno neće bitno povećati ali kvaliteta će biti bitno veća.

Ovdje postoji jedna zamka koja nam može to ubrzanje i prikriti. Na primjer ukoliko ne promijenimo proces može nam se desiti da trošimo istu količinu vremena na koju smo navikli do sada pa tako to ubrzanje poništimo. U tom slučaju možda ćemo barem biti sigurniji u projektno rješenje jer ćemo moći sagledati više varijanti rješenja uz isto utrošeno vrijeme.

I do jedne mjere brže/kvalitetnije će se očitovati kroz našu 2D dokumentaciju ali u jednom trenu trebamo se zapitati kako i može još bolje? Da li je najbolji put za bolje i dalje usavršavati dokumentaciju ili ima bolji način?

BIM model

Odgovor na to pitanje možemo dobiti ako se zapitamo što je cilj našeg projekta? Kvalitetna dokumentacija ili nešto drugo? Naravno dokumentacija je samo sredstvo da dođemo do cilja –  a to je kvalitetan objekt.

Do kvalitetnijeg objekta lakše ćemo doći ako možemo donijeti kvalitetnije projektantske odluke a za to nam treba kvalitetan model objekta. Zašto? Jer iz kvalitetnog BIM modela možemo doći do informacija o budućem objektu koje nismo mogli imati ranije. Zato je drugi korak u brže/kvalitetnije – kvalitetan BIM model koji će nam poslužiti kako bi smo došli do pravih informacija koje će nas dovesti do kvalitetnih odluka i pri tome će nam poslužiti i tome da te odluke jasno prenesemo ostalim sudionicima na projektu. Samo sagledavanje treće dimenzije u svakom trenu pri projektiranju na nekim projektima može napraviti veliku razliku prema kvalitetnom objektu a kamoli razne analize (konstrukcije, energetske analize, analize osvjetljenja, utjecaja na okoliš, razne simulacije…) koje možemo obavljati od najranijih faza projekta. Za sve to je važno imati kvalitetan BIM model pa bi to mogao biti glavni cilj u ovom drugom koraku.

Proces

Jednom kada imamo te informacije i iskoristimo ih da naš model bude kvalitetniji – što dalje? Kako je cilj projekta kvalitetan objekt informacije treba podijeliti sa svim sudionicima na projektu. To bi mogao biti treći korak u ovom našem brže/kvalitetnije putu. Isto kako smo naš model napravili kvalitetnijim tako da smo ga kvalitetno sagledali i ugraditi rješenja u njega, tako će to napraviti i svi drugi sudionici na projektu. I sada u cilju kvalitetnog objekta ta rješenja trebamo spojiti, usporediti i proanalizirati naš zajednički model. Ako pretpostavimo da su svi sudionici savladali drugi korak – i raspolažu kvalitetnim BIM modelima – sada se trebamo posvetiti procesu razmjene informacija i modela. Za razliku od prijašnjih koraka gdje su modeli bili u prvom planu ovdje u prvi plan dolazi proces. Kada, Tko i Što treba razmijeniti s Kime i Tko je odgovoran za Što…pitanja su koja se postavljaju. Tu se počinju javljati teme kao što su: Platforma za razmjenu datoteka, BIM plan izvršenja, Formati za razmjenu, i sl. Teme su to koje se možda čine daleko ali su neizbježne na bilo kojem iole suvislijem BIM projektu.

Ima li dalje?

Što dalje? Kako još brže i kvalitetnije. Naravno da ima. U sredinama gdje je BIM svakodnevica uvijek ima onih koji će se truditi da budu bolji od konkurencije. Na njihovu sreću tehnologija ide naprijed (brže nego bi smo možda željeli) pa tako teme kao automatizacija, generativni dizajn, vizualno programiranje, robotika,… samo čekaju da ih netko primjeni. 

Uvijek ima bolje. Na nama je da vidimo koji bi to korak u tom smjeru bio za nas. Za nekoga to će biti neka novi programski kod koja će unaprijediti mogućnosti nekog BIM alata, za nekog drugog možda neka nova naredba u AutoCAD-u koja će mu ubrzati rad. Moje mišljenje je da nije bitno što će to točno biti nego da to što bi moglo biti – da to primijenimo. I da svi zajedno sutra budemo na nekom višem nivou.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.