BIM = Kako bolje?

by | lis 7, 2020

Sva svoja predavanja, webinare i radionice posljednje vrijeme počinjem sa ovom idejom. Stvarno mislim da je najveći potencijal BIM-a kod nas da se trgnemo i vidimo kako možemo biti efikasniji u onome što radimo. I po meni je to pravi put kako trebamo razmišljati a ne o tome što je BIM? BIM je najbolje što se danas nudi u našoj industriji da budemo bolji ali kažem, ja se ne bih koncentrirao na ta tri slova nego na to što mi možemo raditi da budemo bolji. Koji su nama problemi ili zastoji u radu i kako ih možemo ispraviti ili unaprijediti? I koja nam tehnološka rješenja koja se danas nude mogu u tome pomoći i kako da ih najbolje iskoristimo.

Želimo li bolje?

Pod okriljem BIM-a se danas svrstalo mnogo toga što je puno šire od osnovne ideje i ne mogu baš vjerovati da tu nema baš ništa novoga što bi nam moglo ubrzati rad. Tako da kada netko kaže nije BIM za mene to mi je kao da kaže ne želim ja raditi efikasnije. Uvođenje BIM alata u procese u uredu nije i ulazak u BIM ali jest prvi korak koji nam može pomoći da unaprijedimo kako radimo. Mislim da sa tom idejom trebamo tome i pristupiti. Kako mogu biti bolji, efikasniji, brži ili konkurentniji već sutra? To je pravo pitanje a ne trebam BIM ili ne? Rješenja za to danas ima i previše samo trebamo odabrati pravo.
I dok za odluku da ne želimo ući u BIM može biti opravdanja, za odluku da ne želimo biti učinkovitiji ako to možemo mislim da nema. I ima nas koji možemo u tome pomoći. Vjerujem da ćemo kolegijalni savjet svi rado dati.

Svijetli primjeri

Na nedavnim održanim Danima Arhitekata u Šibeniku bilo je priče opet o BIM-u na panelu na kojem sam i sam sudjelovao. Dosta pitanja je bilo tipa što će nama BIM kad….?
Marko iz 3LHD-a je lijepo opisao da BIM od njih nitko nikada nije tražio. Da je to bila čisto njihova inicijativa. Da su prepoznali da im treba neki alat da budu efikasniji i da gledajući iz današnje perspektive uopće ne zna kako bi sve to što su realizirali bez toga uopće uspjeli. To mi se učinio kao dobar primjer onoga o čemu pišem. Oni su pronašli što je to BIM za njih još davno i dobro to iskoristili.
I nije to jedini primjer ali sam ga se prvog sjetio. Ima i dosta drugih, velikih i malih, ureda koji su to prepoznali. Prepoznali da BIM nije nešto što se instalira da ga se ima nego da su nova rješenja osjetno unaprijedila način rada. I sretan sam da sam nekima i pomogao u tome. Možda bih ustvari i ja trebao promijeniti zanimanje iz BIM konzultant u Konzultant za unapređenje učinkovitosti rada kroz primjenu novih tehnologija jer to jest ono što je na kraju bitno. Ali nažalost ne stane na vizitku pa će ostati BIM 🙂

Naravno ima i BIM kao definirani proces svoje mjesto i ne umanjujem važnost toga, naprotiv. Samo do toga za većinu ima još dosta vremena a za biti bolji ne moramo baš toliko čekati.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.