BIM – jezik prilagođen računalu

by | stu 3, 2022

Za kvalitetan BIM nije dovoljno da imamo podatke već je jako važno da su ti podaci kvalitetno strukturirani. Tek tada to postaje onaj BIM koji nam nudi prave benefite.


2D – interpretacija nacrta


Dok koristimo 2D dokumentaciju informacije se koriste na način da ih ljudi interpretiraju iz nacrta. Pri tome svi znamo neke uobičajene načine čitanja nacrta pa je snalaženje donekle ok. Može biti grešaka zbog neshvaćanja nacrta ali isto tako netko tko čita nacrt može i iz nejasnog prikaza interpretirati zadovoljavajuće dobru informaciju.


3D – „bolja“ interpretacija?


Na prvu se čini da je BIM model, samim tim što je trodimenzionalan, samo jasniji način prikazivanja nacrta. Tako se često javlja greška (pre)detaljnog modeliranja – kako bi taj prikaz bio još „jasniji“. Iza toga se skriva ideja traženja što višeg LOD-a jer oni koji ga traže misle da će tako sve dobro „vidjeti“ u modelu. No to nije ideja BIM modela.


BIM – automatska obrada podataka


Ideja korištenja BIM modela nije da ga čovjek interpretira nego da ga računalo obradi. Dvodimenzionalni nacrti su sredstvo koje je praktično ljudima. BIM model je podatkovna struktura koja treba biti „praktična“ računaluda ono može efikasno obraditi podatke i pružiti nam potrebne informacije. Računalo nije dobro u interpretiranju ali je odlično u brzoj obradi velike količine jasno strukturiranih podataka.
Npr. dok smo mi navikli na tekstualne opise i grafičke prikaze, računalo je najefikasnije sa unaprijed definiranim atributima sa egzaktnim vrijednostima kako bi iz toga mogao dobiti informacije – koje onda opet nama pomažu da možemo donijeti prave odluke. Pa tako dok god ćemo pokušavati u BIM modele „ugurati“ naš način rada – biti ćemo dalje od efikasnog korištenja BIM-a.

BIM standardi

Slijedeći korak bio bi standardizacija te strukture. Kako bi računala mogla automatizirano koristiti te podatke treba ih nekako pripremiti na to. Ta priprema zahtijeva neki trud pa je uputno to ne raditi svaki puta ispočetka. Tu nam pomaže ako unaprijed znamo kakvu ćemo strukturu podataka dobiti. A to je moguće samo ako imamo standard.


Dakle put do efikasnog BIM-a je standardna struktura podataka u BIM modelima kako bi mogli podesiti alate da automatski dolaze do potrebnih informacija iz tih modela.


Standard može biti unutar jednog ureda, unutar jednog projekta, unutar svih projekata koji organizira neka kompanija ili unutar npr. države. Svaka razina standardizacije nosi svoje izazove i prednosti. Ali po meni je najlošije rješenje nemati standarde. Jer onda smo dosta daleko od BIM-a.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.