BIM ili digitalna transformacija?

by | sij 15, 2021

Digitalna transformacija bio bi nekako bolji termin za ono što je pred nama. To naravno ne isključuje BIM, jer BIM jest osnovni dio tog procesa ali sa idejom “prelaska na BIM” postoji jedan mali problem. Prelazak na BIM zvuči kao nešto konačno, neko stanje u koje dolazimo, po shvaćanju mnogih, relativno brzo i kada tamo stignemo onda smo završili zadatak. Nažalost to je dosta povezano sa time da napravimo prvi 3D model i “izbacimo” dokumentaciju. Međutim BIM nije nešto konačno. BIM je početak procesa koji se danas razvio u nešto puno više od osnovne ideje BIM-a kao modela nadopunjenog informacijama. BIM tako nije stanje u koje ćemo preći nego proces u koji ćemo uči. Zato što ono što se podrazumijeva kod nas pod BIM-om samo tek početak BIM-a ali i zato što se i sam BIM razvija i poprima sve više primjena koji i nadilaze ono što je bio u početku.

DIGITALNA transformacija

Uvođenje ovog termina mislim da je prikladno prvo zato što je BIM samo dio cjelokupnog napretka pa se nećemo koncentrirati samo na model i informacije nego ćemo lakše sagledati i širu sliku koja se dešava u našoj industriji.
Digitalizacija je termin koji je možda malo nedefiniran jer smo do neke mjere digitalni već duže vrijeme. Računala koristimo – ima već nekoliko desetaka godina. Međutim dijelovi procesa su još uvijek, i u projektantskom dijelu, papirnati. I to nam u velikoj mjeri otežava napredak. Ponajviše zbog prijenosa i korištenja informacija. Tako da nam prava digitalizacija tek predstoji.

Digitalna TRANSFORMACIJA

Ali još važniji dio termina mi se čini onaj drugi – transformacija. Mislim da je je bitno da svi shvatimo da je potrebno da se transformiramo iz jednog načina rada u neki novi način. Ta promjena je nešto bez čega ne može biti napretka.
Ono što je nažalost karakteristika, barem na početku,  većine implementacija BIM-a kojima sam ja prisustvovao je da oni koji hoće uvesti nove alate ne žele uvesti i promjene. Htjeli da  BIM pomogne da budemo puno efikasniji ali sa što manje promjena tj da po mogućnosti sve ostane kako je i bilo – samo da promijenimo alat. Put bez promjena je najlakši put – ali put bez previše smisla. U nekom trenu odlučimo uložiti ne samo financijska sredstva nego i svoje vrijeme u implementaciju nečeg novog ali s idejom da promjena bude minimalna. Meni se čini to kao dosta loša strategija. Sjetimo se one poznate –  ne možemo raditi stvari na isti način i očekivati drugačiji rezultat. Mislim da je bolje sagledati što sve bi moglo biti bolje u svakodnevnom radu i vidjeti kako to možemo unaprijediti sa tehnološkim i drugim mogućnostima koje danas imamo. Koje promjene su nužne za to, a koje bi još promjene mogli napraviti kako bi dodatno unaprijedili svakodnevni posao.

Promjena kao preduvjet

Sve upućuje na to da kao bi bili efikasniji trebamo promijeniti način rada na koji smo do sada radili. Bez toga neće nam pomoći puno napredni alati niti moderna tehnologija. Često svojim klijentima govorim da je prvi korak u BIM odluka. Bez čvrste odluke nema prve BIM implementacije. Ali to nije odluka da ćemo kupiti BIM alat nego odluka da ćemo prihvatiti promjenu. Čega smo se spremni odreći i što novo prihvatiti da bi bili efikasniji?

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.