Spremam se nešto za maraton pa imam vremana razmišljati dok trčim…

Maraton…

42 i kusur kilometra, čini mi se, mogao bi “odraditi” skoro svatko. Možda bi vam dugo trebalo da to istrčite, možda bi većinu prehodali, možda se dugo nebi oporavili i možda bi i zaradili poneku ozljedu… ali nekako da baš morate odradili bi tu duljinu taj dan…

No ako želite taj maraton otrčati u nekom normalnom tempu, da vam to bude lijepo iskustvo i da nakon dan-dva opet s guštom nastavite trenirati, onda tom danu ipak treba prethoditi više mjeseci priprema. Ima tu dosta stvari za “posložiti” – pronaći vrijeme za nove akrivnosti, isplanirati i odraditi treninge, pratiti plan prehrane i dovoljno se odmarati. Pripreme su ključne da taj cilj ostvarimo na zadovoljavajući način, a bez njih ne bi niti uživali u brojnim trčanjima, lijepom osjećaju da smo sve više fit, zadovoljstvu sa skinutom pokojim kilom, ranim jutrima i sumracima koje bi inače propustili, vremenu za biti sa samim sobom i razmišljanjima o stvarima za koje inače nikada nemamo vremana. I kada tako gledate maraton je samo još jedno malo duže trčanje koje će se dogoditi, a možda se i ne dogodi. U oba slučaja ostaje nam veliko zadovoljstvo procesom i formom koja je tu bez obzira na ostvarivanje cilja.

BIM… 

I BIM model može svatko napraviti. Nije to nemoguće. Kada dođe projekt uzmete BIM alat i krenete modelirati. I kao sa maratonom nakon nekog vremana imate BIM model. No, kakav je taj BIM model, koliko vam je trebalo da ga napravite, koliki je to bio napor, dali ste nakon toga u financijskom plusu ili minusu i dali vam je bilo zadovoljstvo to raditi ili vam se zgadilo? I što je ostalo iza toga za vas?

“Pripreme” su i ovdje potrebne. Ne samo da bi taj model bio kvalitetan i u roku napravljen nego zbog svih onih dobrobiti koje ćemo po putu ostvariti. Optimizacija rada, stečeno znanje, standardi i procedure, zadovoljstvo da neke stvari više ne radimo manualno i možda najvažnije saznanje da će naši projekti a slijedom toga i realizacije biti kvalitetniji jer nam je ostalo više vremana za osmišljavanje i to sa kvalitetnijim informacijama. 

BIM projekt, kao i maraton, dogoditi će se prije ili kasnije ali dok se ne dogodi mi ipak možemo osjetiti zadovoljstvo napretkom. A jednom kada prilika dođe, biti spremni taj projekt “otrčati” uživajući – u predjelima kroz koje trčimo i prestižući druge a ne moliti se da što prije prođe dok ispustamo dušu na svakoj okrijepnoj stanici.

BIM nije model koji ćemo “sklepati” na brzinu nego proces koji će nas dovesti do efikasnijeg i kvalitetnijeg rezultata. Zato su “pripreme” ključan dio procesa i iako se može i bez njih za pravi rezultat ne smijemo ih podcijeniti. A jednom kada otrčimo svoju prvu trku…slijedeću možemo probati otrčati još brže.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju Autodeskova BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.

Show Buttons
Hide Buttons