BIM i digitalna transformacija

by | lis 25, 2019

Često spominijemo BIM kako rješenje za mnoge stvari koje se mijenjaju u građevinskoj industriji u zadnje vrijeme. I vjerojatno su BIM alati najviše i pokrenuli tu promjenu. Ali ipak promjena je puno šira od toga.

BIM/VDC, Digital Twin, VR, Just in Time manufacture, Automation, IoT, Drone data, Machine Learning, Photogrammetry, AI, Cloud Computing, Robotics, Mixed Reality, Blockchain, Computer Vision, Digitizing the field, Smart Contracts, DfMA, Generative Design…

Sve navedeno su tehnologije koje su danas na raspolaganju i koje možemo iskoristiti da budemo efikasniji u svom poslu. Ponekada i ja pišem o BIM-u a pod time mislim i na neke druge nove tehnologije koje nam mogu pomoći. Svaka od njih ima svoje mjesto i sa svakom od njih se možemo posebno pozabaviti. Nisu to samo nabacana imena nečega što nikada neće zaživjeti već su to uglavnom tehnologije već u upotrebi. Neke su već jako zrele dok su neke tek u povojima, ali ne zbog toga što nam danas ne daju dobra rješenja nego zbog onih mogućnosti koje će nam pružati u budućnosti. A pojaviti će se još i mnogo novih primjena naprednih tehnologija u digitalnoj transformaciji naše industrije koja je sada u velikom zamahu.

I kao što često znam reći – često krećemo od pitanja što je to BIM? Ali bolje pitanje je puno šire – “Koja su to rješenja koja postoje (ili je vjerojatno da će postojati), bilo da su to alati, procesi, servisi,… koji nam mogu pomoći da svoj svakodnevni posao obavljamo što efikasnije i sa više zadovoljstva?” Vjerujem da BIM tu ima svoju veliku ulogu ali i on će uskoro postati ili je već i postao samo jedan od alata/procesa koji nas vodi do pravog cilja. Što je pravi cilj? Eto nešto za razmisliti 😉

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.