O čemu pričamo kada danas pričamo o BIM-u

by | sij 12, 2020

Revit kao tema je prevaziđen. BIM je danas sinonim za razne načine kako rješavati probleme u građevinskoj industriji. Pojedini zadaci koji nas najviše koče u procesu ili čijim rješavanjem možemo dobiti najveću korist su u prvom planu. Kako najefikasnije riješiti te probleme? – to je tema. Ali to je tek prvi korak. Nastavak je kako to pretvoriti u uhodani proces i onda to što više automatizirati. Jer uvijek može bolje i brže…

To se vidi i kada pogledamo zastupljenost tema na konferenciji. Jest da je BILT možda i najnaprednija BIM konferencija pa su teme malo iznad prosjeka ali mogu nam dobro ukazati na smjer razvoja.

Glavnina tema odnosi se na neki vid automatizacije. Bilo da su to dodatni alati koji unapređuju neku od zadaća koje se postavljaju nas u građevinskoj industriji ili da pričamo o kodiranju i načinima kako si sami možemo pomoći. Korištenje BIM modela kako bi unaprijedili projektno rješenje ili efikasnost korištenja objekta kroz cjeli životni ciklus je druga je skupina tema tema po zastupljenosti. Ostalo je vidljivo u ilustraciji.

Ovo navodim zato da uvidimo da se fokus preselio (ima već neko vrijeme) sa izrade modela i dokumentacije na ipak nešto naprednije pa možda da se i mi malo okušamo u nečem novom?

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.