BIM ciljevi

by | lis 25, 2019

O tome da BIM nije kraj nego tek početak već sam pisao pa da se ne ponavljam. BIM je samo sredstvo da ostvarimo ciljeve koje si zacrtamo. A cijevi su uglavnom uvijek isti, kako prije BIM-a tako i sada. Naravno ovisno i o perspektivi onoga tko gleda ali, mislim da bi se mogli složiti, da je neki zajednički cilj – kvalitetniji objekt, ako može i za manje novaca.

Danas su samo načini koji će nas dovesti do cilja drugačiji. A ovisno o tome što nam to “kvalitetniji” znači u pojedinom slučaju odabrati ćemo i prave alate i procese da to ostvarimo. Tu počinje promišljanje kako najbolje iskoristiti mogućnosti koje nam pružaju BIM alati, modeli i procesi da što elegantnije postignemo što želimo. 

Praktična primjena BIM-a

Praktične primjene BIM-a (BIM uses), kako to nazivamo, su načini kako koristimo BIM u tu svrhu. Ponekada to nije ništa novo nego iste one stvari koje smo i do sada radili na klasičan način ali sada koristimo nove alate da iz BIM modela “izvučemo” informacije puno brže i preciznije. A ponekada su to informacije do kojih prije niti nismo mogli doći.

Ovo je i jedna od prvih stvari koje trebamo definirati kada krećemo u BIM projekt. Jer to će biti ono zbog čega to uopće radimo i dosta odluka o tome kakav model i proces želimo će ovisiti o cilju na koji želimo stići.

Tih primjena ima mnogo, a ovdje sam se htio osvrnuti na one koji su se pokazale da su najčešće u praksi. Možda zato što su najjednostavnije za koristiti, možda jer su alati koji nam za to trebaju najrazvijeniji ili pak zato što nam donose najveće koristi. U svakom slučaju BIM praktične primjene ili neke od njih su konkretne stvari koje želimo postići kada govorimo o tome da želimo projekt u BIM-u. Nije to sve što trebamo definirati da bi ostvarili BIM projekt ali je to početak.

Najčešće praktične primjene

3D / VR pregled projekta
Bolje sagledavanje projekta i brži feedback. Odlična primjena za uključivanje investitora u projekt od najranije faze.
5D procjena troškova
Automatsko “vađenje” preciznih količina elemenata i materijala iz BIM modela. Omogućava efikasniju kontrolu troškova.
3D Koordinacija
Automatska detekcija kolizija odabranih elemenata.Omogućava nam sagledavanje i rješavanje problema prije same gradnje.
4D Vremensko planiranje
Prostorna i vremenska virtualna simulacija gradnje. Omogućava pronalaženje problematičnih situacija i pronalaženje rješenja prije izvođenja.

Kako krenuti?

Često događa da se u BIM ulazi “punim plučima” i da se želi zagrabiti sve što postoji. Čini mi se da je to u većini slučajeva malo preambiciozno. Mislim da su ovo primjene na koje se možemo fokusirati u početku. Nije nužno iskoristiti niti sve ove primjene na prvom projektu niti ih koristiti u u cijelosti. Ne moramo dobiti odmah automatski količine svih elemenata modela niti ne moramo napraviti koordinaciju svih elemenata zgrade. Za početak možemo uzeti one količine ili elemente koji nam najviše utječu na cijenu ili kvalitetu. Ali važno je da krenemo i da kada krenemo znamo zašto to radimo. I da na kraju vidimo jesmo li u tome uspjeli i kako to možemo idući puta napraviti efikasnije. A bilo bi dobro i da iz projekta u projekt uključimo sve više elemenata koji nas u konačnici vode našem zacrtanom cilju. Na taj način možemo postići da nakon nekoliko projekata stvarno i počnemo koristiti BIM na način kako je on zamišljen.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.