BILT EUR 2018 Ljubljana

by | lis 26, 2018

Ovogodišnji europski BILT EUR održan je u Ljubljani. Prilika je to bila da se i kolege iz bliže okoline nešto više upoznaju s najnaprednijim iskustvima na BIM području. Kao što sam već bio napisao, ova konferencija, za razliku od nekih drugih koje nam pokazuju gdje je BIM danas, pokazuje kamo BIM ide. Mjesto je to gdje oni – koji su pri vrhu korištenja BIM-a u Europi, a i šire, kao i oni koji razvijaju alate koji nam u tome mogu pomoći – razmjenjuju svoja iskustva. Ne može bolje od toga 

Nažalost, ideja da se više uključe i kolege iz bližeg okruženja nije se ostvarila, što je šteta, jer je ovo bila jedna od rijetkih takvih prilika. Međutim, to je i razumljivo iz najmanje dva razloga. Jedan je cijena kotizacije, a drugi je što su teme prosječnom ovdašnjem korisniku BIM alata ipak u neku ruku prenapredne. Kod nas su problemi još uvijek malo drugačije vrste, što će se, barem želim vjerovati, u skorije vrijeme i promijeniti. Nadam se da će oni malobrojni koji su bili prisutni prenijeti svoja iskustva na ostale kolege, što i ja pokušavam. Spomenuo bih da smo imali i našeg predstavnika Hrvoja Jukića sa temom modularne prefabrikacije u Revitu.

BIM proces ili rezultat?

Jedan od okruglih stolova bio je na ovu temu. Ako možete primijetiti – nije pitanje da li je okosnica BIM-a alat, nego proces ili rezultat.  Već godinama svjedočimo da Revit ili neki drugi osnovni BIM alat više nisu teme na ovakvim skupovima iako kod nas često nailazim da korisnici BIM i dalje poistovjećuju sa alatom.  Dakle, da odgovorim na gore postavljeno pitanje. Ovo je tema koja se često provlači u struci i bilo je zanimljimvo slušati ovu raspravu. Većina je zagovarala da je to proces mada bilo je i drugačijih mišljenja.
U svakom slučaju, takve rasprave, gdje se za jednim stolom nađu sudionici različitih uloga u BIM procesu s više kontinenata – uvijek budu jako zanimljive. Korisno je čuti do kakvih su rješenja drugi došli za neke probleme, a pomalo tješi i to da su neki problemi na koje mi nailazimo – i u naprednijim BIM sredinama još uvijek kamen spoticanja.

Data, Data, Data

Iako svi znamo da je BIM u teoriji korištenje informacija, još uvijek ga koristimo ponajviše za izradu dokumentacije i vizualizaciju.
No, BIM model može se iskoristiti puno bolje. Sve te informacije koje ugrađujemo u njega tokom modeliranja mogu biti veoma korisne – ako ih upotrijebimo na pravi način. To je zapravo, po meni, i glavna tema eventa. Nekako se podrazumijeva da model imamo, pa rješenja koja se nude uglavnom iskorištavaju tu činjenicu. Nude nam se razna rješenja kako to najefikasnije iskoristiti. Da li je ono planirano također i ostvareno? Da li je ono zamišljeno tako i izvedeno? Kako lagano do specifikacija, i količina, i još je pregršt drugih rješenja, koja nam automatiziraju manualni rad ili čak nude mogućnosti koje nismo ni znali da postoje. Meni to više nije novost. Ipak bih volio ponoviti, jer to je stvar na koju nailazim svaki dan u radu sa korisnicima. Revit nije jedan alat koji će riješiti sve probleme. Tu je mnoštvo alata i servisa koji će nam olakšati svakodnevni rad. Izbor je velik, samo treba odabrati pravi, koji možemo upotrijebiti da je korist od njega veća od ulaganja. No to je druga tema.

O čemu sve nećemo morati voditi brigu?

Uvijek je zanimljivo kada netko ponudi rješenje koje nam proširi poglede na korištenje BIM-a. Npr. lista vrata na projektu. Već sama pomisao da ne moramo brojati vrata ručno nego da u svakom trenu imamo stvarno stanje u nekoj tablici čini nas veselim. Daleko od toga da je posao gotov, ali je veliki dio manualnog posla riješen. Što kada bi postojalo rješenje da na osnovu našeg preliminarnog modela možemo dobiti preciznu specifikaciju svih vrata sa cijenom (?) – a da ništa ne moramo učiniti. E, pa možemo. Sve što morate učiniti je: dati pristup modelu jednoj renomiranoj tvrtki za izradu vrata i okova i oni će vam ne samo poslati listu odgovarajućih vrata i okova nego i ubaciti ih u vaš model sa svim potrebnim podacima. Zvuči, ali i izgleda zannimljivo. Ovo ne navodim zbog specifičnog rješenja, nego dajem samo kao ogledni primjer mogućnosti koje BIM nudi, a kojih će biti sve više. Teško je to često objasniti, ali – ne radimo mi BIM, a pri tome mislim na skupljanje strukturiranih informacija o objektu u 3D bazu podataka –  samo zbog vidljivih, trenutnih mogućnosti, nego zbog svih onih mogućnosti koje će nam pružiti u budućnosti.

Borba formata

BILT je krenuo kao RTC (Revit Technology Conference). Danas su ravnopravno zastupljena rješenja bazirana i na Autodesk platformi i tvz. Open BIM rješenja. Ali i dalje se konferencijom provlači tema Open ili Closed BIM-a. Jedni tvrde da je samo njihov BIM Open BIM, dok drugi tvrde da je bolje imati izbor želite li koristiti Open BIM ili neko „zatvorenije“ no zato efikasnije rješenje. Prenosim ovo, ne zato da tu diskutiram o ovome, nego jer je to tema koja se provlači na konferenciji. Nismo u Americi i ne možemo zanemariti IFC format i to trebamo svi prihvatiti. Ali isto tako trebamo prihvatiti činjenicu da je to format koji je ograničen. Ima li boljih rješenja u nekim situacijama – treba ih iskoristiti. Na korisničkom nivou to je čini mi se jasno. A proizvođači? Jasno da se bore za što veći dio kolača.

Gdje se zapravo nalaze podaci na BIM projektu?

Mislim da je svima – koji su iole malo dublje zagrebli u BIM – jasno da ne možemo imati sve podatke u jednom Revit modelu. Iako to često tako predstavljamo, ipak bude na kraju više modela. I sa svim podacima u modelu nije sve riješeno, jer glavna je ideja da svi mogu doći do tih informacija. Niti imaju svi pristup Revit modelu, niti ga svi znaju koristiti. Tako da se za dijeljenje i korištenje informacija na BIM projektima često koriste dodatni alati koji skupljaju „sve“ podatke na projektu i olakšavaju nam baratanje njima. Sve sam stavio u nazivnike: u stvari niti jedan alat koji se tako predstavlja u stvari ne sadrži baš sve informacije nego se koncentrira više na jednu ili par primjena BIM-a. Neki se predstavljaju i kao cjelokupna CDE rješenja. Tu treba paziti koje su im stvarne mogućnosti. Veseli vidjeti razvoj takvih rješenja i mogućnosti koje koriste. Samo se, opet ponavljam, trebamo naviknuti da nam jedno rješenje neće dati sve ono što nam u BIM-u treba. U ovu utakmicu nedavno se uključio i još jedan veliki proizvođač softvera – Oracle – koji već ima iskustva na sličnim stvarima pa će biti zanimljivo kao će se stvari dalje razvijati.

Gedžeti razni

VR i Laserski skeneri… i dalje su tu, ali sami po sebi i nisu više neka atrakcija. Mislim da su se svi već navikli na takve stvari i uključili ih u svoje svakodnevne procese. No, kako ih najbolje iskoristiti u tim procesima i dalje jest tema. Jednom kada VR ne služi više kako bi oduševio investitora nego kako bi s kolegom na drugom kraju (npr.) države mogli zajedno virtualno prolaziti kroz projekt i u isto vrijeme raditi korekcije i mijenjati dizajn…to je već nešto sasvim drugo. A to se može, i to ne za nešto previše novaca.

Ima tu još pregršt tema koje bi se mogle spomenuti… bit će prilike kada se dojmovi malo slegnu. Neke od njih prenijet ću zainteresiranima na ovaj ili onaj način. Kroz razgovor, kroz edukaciju… Drago mi je bilo primijetiti da – koliko god neki jesu ispred nas – iz godine u godinu ih po malo dostižemo barem u nekim stvarima. Manji broj kolega, doduše, ali ide to na bolje. Vjerujem i uz našu pomoć.

Organizatori se uvijek pobrinu da uz stručna predavanja čujemo i neke zanimljive stvari koje se naslanjaju na struku, ali su i puno šire od toga. To su teme koje nam još više šire poglede i ukazuju nam na to koliko je bitno da se ne zadubimo samo u vlastite probleme, nego da proširimo vidike na širu sliku koja nas okružuje, ili će nas okruživati… za dobrobit nas samih kao i svih nas zajedno.
Dogodine BILT je u Edinburghu. Dalek je to put, skoro kao i put u BIM  Ipak vjerujem da je dostižno. Oboje.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.