Još jednom tesko se odlučiti kojim predavanjima prisustvaovsti a od kojih teška srca odustati. Tako je to kada se na jednom mjestu skupe stručnjaci o temi koja je vam zanimljiva i još k tome u neprestanom ubrzanom razvoju kao sto je BIM. Danas sam odabrao uglavnom ona gdje su poznati svjetski arhitektonski uredi prezentirale svoja BIM iskustvima na velikim projektima. I sukladno ucekivanjima imalo se i sto za čuti i vidjeti. Da to rade znamo, ali zanimljivo je čuti kako to rade i kako oni rješavaju probleme, mislim izazove 🙂 kojih, i sami znmo uvijek ima pa i i kada se koriste najnapredniji alati . Znamo da i na manje kompleksnim projektima se ponekada treba dovinuti kako što napraviti, pa je korisno vidjeti kakva su njihova rješenja na velikim i kompleksnim projektima.

Priča o 500 Revit modela na jednom projektu je jedna od takvih. I zašto je bolje toliko manjih modela nego nekoliko velikih. Kako se nositi sa BIM projektom koji traje 10 godina u vremana kada tehnologija ide ubrzano naprijed. I kako se mijenjaju zahtijevi samog investitora za to vrijeme još je jedan od primjera.

Kako biti u korak sa BIM tehnologijom kada radite na vise BIM projekata na nekoliko kontinenata i imate raspršene timove a sve treba biti usklađeno. Mnogi su procesi i alati koji nam tu mogu pomoći. Drago mi je kada vidim da smo te procese i alate i mi implementirali na nekim projektima…

Oduvjek me zanimalo npr. kako Zaha office radi svoje projekte u Revitu. Uživao sam na toj prezentaciji. Nakon toga nema vise razgovora da se nešto ne može u Revitu. A sada kako…to je druga priča…na drugim nekim jezicima…programskim 😉

Sve to isprepleteno sa predavanjima o budućnosti projektiranja i novoj ulozi projektanata. No to i. Ije nova priča. 

Uvijek je korisno pogledati i sto nude izlagači…Grubi presjek ponuđenog puno govori kuda idemo u bližoj budučnosti…VR i 3D printanje. Nisu nove ideje ali su primjene svakako nove.

Moje pitanje je nakon ovakvih dana uvijek slično. Hoće li i kada naša domaća budućnost tako izgledati. I ako hoće dali ćemo biti spremni ili će nas zaskočiti iza ugla?

Dojmila me se i lokacija održavanja AU. Stari “duhanski” dokovi danu poseban ugođaj cijelom eventu.

Veselim se sutrašnjem danu.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju Autodeskova BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.
Show Buttons
Hide Buttons