AI – prijetnja ili prilika

by | velj 18, 2023

Neki dan samo u jednom renomiranom zagrebačkom arhitektonskom birou razgovarali o Spacemakeru. Novom BIM alatu koji između ostalog koristi i umjetnu inteligenciju u vidu generativnog dizanja i napredne analize kako bi automatizirao neke inaće zahtijevne zadatke. Uvijek mi je zadovoljstvo informirati kolege o naprednom načinu rada, pogotovo kada je feedback tako pozitivan. Ali odmah se postavila teza: pa većina nas iz ureda bi mogla ostati bez posla jer alat neke stvari automatizira i radi umjesto nas.

Ja bih tu tezu postavio malo drugačije…

Nove tehnologije svakako mijenjaju način kako ćemo raditi naš svakodnevni posao u budućnosti. Recentni uzlet AI aplikacija to nam još više podcrtava. No ja bih rekao da nisu ugroženi oni koji te tehnologije prisvoje. Oni će moći svoje zadatke izvršavati brže i producirati kvalitetniji rezultat. Slijedom toga vjerojatno će biti zanimljiviji naručiteljima pa tako i dobiti više projekata. I time moći zadržati zaposlenike koji će biti kvalificirani za korištenje takvih alata.

Ali ima i onih koji bi mogli biti ugroženi. Vjerojatno su to oni koji se neće upgrejdati, pa će biti sporiji i nuditi manje kvalitetna rješenja. Tako vjerojatno i izgubiti neke poslove ili svoje usluge morati nuditi jeftinije. To bi mogao biti put koji vodi do rizika od gubitka posla.
Jer, ja vjerujem, da će se naručitelji kad-tad okrenuti bržem, kvalitetnijem i vjerojatno jeftinijem rješenju, naspram onog sporijeg, manje kvalitetnog i naposljetku skupljeg.

Tako da bih ja rekao da će AI i slične napredne tehnologije prije biti prilika za one koji to prigrle i iskoriste ali bi mogle biti prijetnja za one koji te tehnologije ignoriraju. 

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.