AI & BIM

by | pro 4, 2023

Mali osvrt na anketu koju sam nedavno proveo na LinkedIn-u.


Rezultat je po meni očekivan i logičan. AI će ubrzati većinu aktivnosti koje provodimo pa je logično da će to učiniti i sa BIM-om. Dok će u drugim djelatnostima AI možda ući malo neopaženo, u građevinskoj industriji se to čini kako nagla promjena.

Data, Data, Data

Umjetna inteligencija koristi podatke kako bi bila inteligentna. Bez “pravih” podataka nema niti te inteligencije. Što su podaci kvalitetniji to će ih neki algoritam lakše iskoristiti za “stvaranje” korisne informacije. A nema bolje strukturiranih informacija o građevini nego onih u BIM modelu.Tako da kada se spoje kvalitetna struktura podataka i algoritam koji ih može “pametno” iskoristiti –  nama sumnje da će to pomoći i jednom i drugom i da će u sinergiji biti puno jači.

Dobro ili loše ili…?

Koliko god to bila dobra vijest, nije dobra vijest za sve. Jer to ubrzanje će se dogoditi samo onim koji će ovladati AI vještinama. Pogotovo nije baš povoljno za one koji tek trebaju ovladati BIM-om. Doduše AI bi mogla pomoći i u toj situaciji  sa nekim text 2 BIM alatima. Ali i tu će pomoći samo sa transferiranjem podataka u BIM model. Kako bi ih mogla iskoristiti strukturirani podaci opet moraju negdje postojati. Tako da i oni koji se “izvuku” od modeliranja, teško će se izvući od korištenja kvalitetnih informacijama.

Izuzeci uvijek postoje

Ono što će budućnosti sve manje “prolaziti”, naravno ako imamo aspiracije optimizirati način rada, jesu nestrukturirani podaci. Skice izrađene rukom će uvijek biti cool a nacrti na razno raznim papirima (analognim ili digitalnim) će biti simpatićni. Ali mislim da će si to moći rijetki priuštiti. Cijena takve skice morati će biti jako visoka ako će se morati “boriti” sa AI automatizacijom s druge strane.


Za one koje su mislili da će BIM proći, možda su imali pravo. Samo neće proći da se vratimo na staro nego će biti još jedan korak, koji ćemo teško preskočiti, u napredku koji je izgleda neizbježan.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju napredna BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.